Ангелов: Контролът ще е денонощен, избягвайте Търговище

Ще следим дискотеки, клубове и молове, каза здравният министър

Ангелов: Контролът ще е денонощен, избягвайте Търговище | StandartNews.com

Полицията и институциите ще извършват денонощен контрол за спазването на противоепидемиологичните мерки.  Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в четвъртък. 

"Виждаме клипчетата, които се пускат в социалните мрежи. Затова ще се следят строго нощните заведения, дискотеки, молове и други", каза проф. Ангелов.

Той има опасения, че някои болници в страната няма да могат да посрещнат новата вълна от заразени от ковид.

У нас има тенденция на покачване на новозаболелите. Все още здравната система разполага с достатъчен капацитет на национално ниво, но започваме да чувстваме затруднения. Причините – българите сме разумни хора, но не всички спазваме разписаните мерки, заяви проф. Костадин Ангелов.

Мерките са достатъчно леки и приемливи за всички. Най-важната е носене на маски на закрито, редовно проветряване на помещенията, спазване на не по-малко 1,5 м дистанция, добави Ангелов.

Ще завишим контрола, тъй като те не се спазват. РЗИ и полицията и всички институции с контролни функции, ще осъществяват ежедневен и нощен контрол на всички места, където се събират големи групи от хора. Търговски обекти, молове, нощни заведения и клубове. Всички следим със загриженост по социалните мрежи клипчета и снимки на млади хора в нощните заведения. Там контролът ще бъде засилен.

1380 пациенти с коронавирус в болници, 67 в интензивни отделения. За лекуване на пациенти с по-леки симптоми има 7307 легла. 1108 са леглата за пациенти с интензивна терапия. Към момента са заети 19% без дихателна реанимация и 6% за тези с дихателна реанимация. 5898 теста за последните 24 часа, от които имаме положителни над 800, обясни министърът.

1440 положителни случая на медицински служители има към момента, 394 са активните случаи на медици в момента, в болница са 60, останалите са на домашно лечение, само 7 са в реанимация – 5 лекари, 1 сестра, 1 санитар. 1030 са излекувани, 16 са починалите до момента медици.

Имаме 2 области – Благоевград и Търговище – избягвайте пътувания в тези 2 области, ако не е наложително. Там има заболеваемост над 120 човека на 100 000. Пътуване дотам би довело до разпространение на болестта и в другите области, предупреди Ангелов. Това са областите най-засегнати в момента, призовавам да не се пътува на там, ако не е наложително, каза още здравният министър.

Доц. Ангел Кунчев, представи презентация. В момента по  заболяваемост сме на 22 място в ЕС.

На 5-то място сме на Балканите, като и тук няма промяна. Смъртността е 1.56 на 100 хиляди, което ни дава 8-мо място в ЕС. Всички тези данни са на база статистиката за последните две седмици”, заяви доц. Ангел Кунчев.

По негово мнение не се очертават промени относно възрастовата структура на хората, които дават положителен резултат. Броят на положителните случаи пък не водил до голямо увеличаване при смъртните, които също се увеличават, но с доста по-малки темпове.

България е в средната позиция на заболяване спрямо други страни, отчитащи скок на заболелите, поясни още Кунчев. В Плевен и Ловеч има по-ниска заболяваемост, за сметка на Благоевград и Търговище.

Между 5 и 6 дневно са заразените ученици,  за учителите е малко над средния процент, разясни образователният министър Красимир Вълчев. Карантинираните са 0,5%, това означава, че 99,5% учат. Целта ни е да се учи максимално присъствено. Не искаме да ограничим правото на децата да имат право да учат и да се развиват. Мерките трябва да се спазват, подчерта още Вълчев. Разпространението на коронавируса към момента е клъстарно. Ще препоръчаме на училищата да се ограничат извънкласните дейности. Нищо не налага да се правят екскурзии, но това също ще препоръчаме да се ограничат.

Очаквайте подробности 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай