Делта започва с температура до 40 градуса и кашлица

Рядко се случва загуба на обоняние и вкус

Делта започва с температура до 40 градуса и кашлица | StandartNews.com

Как протича Делта-вариантът на коронавируса, обясниха от Военно-медицинска академия във фейсбук страницата си.

Четвъртата COVID-вълна заразява цели семейства за разлика от предишната.

През последните дни се наблюдава растяща тенденция както на броя на заразените с коронавирус, така и на хоспитализираните пациенти. От хоспитализираните случаи може да се направи обобщение, че до болница пациентите стигат на 6-7-ми ден от положителния тест – каквато тенденция се наблюдаваше и преди. Всичко обаче зависи от имунната система на човек – при някои усложненията настъпват и по-рано – от 24 до 48 часа.

И преди, и сега инфекцията протича по-тежко при възрастните хора. При амбулаторната практика пациентите определено са по-млади – между 20 и 40 години. 90-95% от приетите за болнично лечение във ВМА са възрастни хора, коментират специалистите от Катедрата по инфекциозни болести на ВМА.

Наблюдават се и някои различния по отношение на симптоматиката в сравнение с предходните три вълни.

Един от основните симптоми е много висока температура – до 40 градуса, която персистира дълго време и не се влияе от антипиретици. Често срещана е и кашлица, свързана и със задух. Наблюдават се и познатите изменения, които предизвикваше т.нар. британски щам на коронавируса.

Няма нищо общо с първия вариант, който беше от Ухан, където основният признак бяха именно загубата на обоняние и вкус, подчертават специалистите. В момента едва 5-10% от пациентите съобщават за подобни симптоми, които обаче много бързо отшумяват.

От ВМА напомнят, че сега е моментът хората да се защитят като се ваксинират

Спазването на мерките остава важен момент при ограничаване разпространението на вируса.

"Имаме положителни случаи и на имунизирани лица, без оглед на вида на приложената ваксина. Определено при тях не се налага да бъдат хоспитализирани, тъй като заболяването протича много по-леко и в никакъв случай не се стига до дихателна недостатъчност", казват още инфекционистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай