Неделя,

"Да сте чули медик да говори за разхлабване на мерките?"

От: Стандарт -
199
"Да сте чули медик да говори за разхлабване на мерките?"
A
A
A

Предполагам, че не сте чули нито един медик с изказване за разхлабване на мерките. С тази реплика проф. Венцислав Мутафчийски отговори на въпрос за ситуацията у нас в студиото на БиТиВи. По думите му колкото повече места се разпускат, толкова опасността от разпространение се увеличава, а британският вариант на коронавируса вече е доказано у нас.

Мнението на лекарите е сигурно и то е едно, а балансът между здравни и икономически мерки Мутафчийски оставя на политиците, най-малкото и защото Националният оперативен щаб не разполага със съответните правомощия. Мерките у нас не са и никога не са били толкова стриктни и всеобахватни, но Венцислав Мутафчийски посочи, че са били налучкани правилните точки или места - училищата, моловете и заведенията. Реално въведените мерки са изпълнявали 65% от скалата на Оксфорд.

"В момента страната ни е в прекрасна кондиция, заедно с още три страни от Европа сме в оранжевата зона и не знам защо толкова искаме да излезем от там", посочи Мутафчийски и предупреди, че няма как да ни подмине поредна вълна  на коронавирусната инфекция.

Ако вземем всички ваксини, които ни се полагат чрез квотния принцип, до края на годината ще разполагаме с 12 000 000 дози, каза още  председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

"По-нататък се очакват сериозни постъпления на ваксини и то говорим за сигурно утвърдените - на "Пфайзер"/"Бионтех" и на "Модерна". Всяко тримесечие "Модерна" трябва да ни доставя по 200 000 дози, а "Пфайзер" - по 4 400 000 за цялата година. Това са огромно количество", обясни Мутафчийски.

На въпрос дали руската ваксина ще бъде одобрена на европейския пазар той коментира, че са подадени документи и се очакват резултати. По думите му обаче за нея се знаят много малко неща и все още няма кратка характеристика.

Преди една седмица ген. Мутафчийски си е поставил и втората доза ваксина на "Пфайзер".

"Включих се доброволно в едно проучване към Националния център по заразни и паразитни болести, където се набираха доброволци от ваксинирането, за да се проследи как въздействат ваксините и кога се изгражда имунитет. Около 10-ия ден след първата ваксинация нямах антитела, нито клетъчен имунитет. Към 15-ия имаше съживяване на клетъчния имунитет, но нямаше антитела. След втората доза обаче имам протективна доза антитела - над 77, а трябва да бъдат над 30, за да бъдат протективни. Имам и много добър клетъчен имунитет. Тоест в момента съм защитен и ваксината работи", обясни началникът на ВМА.

По думите му тези, които първи са били доброволци за ваксините на "Пфайзер", вече седми месец имат имунитет.

Във връзка с отпадането на маските от плат и шлемовете, Мутафчийски препоръча маската FFP2, но без клапа. Той подчерта, че маската струва 3 лв. Самият той носи такава. 

На въпрос дали ваксините са ефективни срещу новите варианти на коронавируса той заяви, че според производителите са ефективни.

"Засега нямаме данни, че ваксините няма да действат", допълни Мутафчийски.

"Колкото повече този вирус циркулира в човешката популация, толкова повече ще се изменя и след две години няма да е същият. Затова целта е колкото се може по-бързо да се случи ваксинацията, за да се спре циркулацията му иначе бъдещето ще стане съвсем неизвестно", каза още председателят на Националния оперативен щаб.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com