Вторник,

Чорбанов подсказа какво да питаме за ваксините

От: Рачо Рачев, сн. БНР/БТА -
Чорбанов подсказа какво да питаме за ваксините
A
A
A

Трябва по-подробно информиране на обществото за ваксините. Дали те ще бъдат стандартно регистрирани, или ще са експериментални продукти. Този важен момент не се коментира. Не се коментира и какви национални норми на регулация ще има, разкри в интервю за БНР проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН.

Ваксината е най-сложният лекарствен продукт, защото се използва на здрави хора, не се използва за лекуване. Регулациите са най-стриктни. Това, че Министерският съвет или Народното събрание са решили, че ще има ваксинация, не значи нищо, защото е необходимо одобряване от Националната агенция за лекарствата. Това не са внесени масло или кисело мляко. Има доста въпроси, които трябва бъдат официално коментирани, заяви той.

По думите му експертите по ваксините са малко в нашата страна и би трябвало всички те ясно и еднозначно да информират обществото за всички плюсове и минуси.

С ваксините са възможни изненади по много причини. Това е съвсем нов продукт. Преди да бъдат регистрирани които и да било ваксини, да не правим планове как ще започнем веднага ваксинацията, заяви експертът.

Проф. Чорбанов допълни: "Няма научен отговор колко дълъг е имунитетът. Има редки случаи на повторно заразяване. Не е ясно дали ваксината може да осигури дълъг имунитет. Друг въпрос е кой ще бъде ваксиниран. Принципно нещо е - имунизацията на хора, които до този момент не са се срещали с инфекцията. Ако голям процент от населението се е срещал с патогена, ваксинацията е безсмислена. Но в ситуация на пандемия въпросът е какъв ще бъде ефектът, когато се ваксинира позитивен човек".


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички