Четвъртата вълна почна. Подготвени ли сме?

По-леки ограничения за заведения с ваксиниран персонал

Четвъртата вълна почна. Подготвени ли сме? | StandartNews.com

Вече сме в началото на четвъртата вълна коронавирус. Заболеваемостта все още е ниска, броят на хората в лечебни заведения не е много, но се увеличава. Това заяви проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър Стойчо Кацаров, в  интервю за Нова телевизия.

Трябва да се следят тези показатели. Тази поредна вълна, с която ще се сблъска всяка една страна, България ще се справи по-успешно, смята тя.

„При навлизане в оранжевата зона ще има ограничения за хората, които се допускат в затворени помещения - 30 % фитнеси, заведения, но не се планира затваряне на бизнеси. Идеята е да не се достигне до пълно затваряне на държавата“, каза тя и уточни, че ако персоналът на дадено заведение е ваксиниран на 100%, то ще може да работи на капацитета, който е в момента, т.е. 50%.

По думите й пикът на новата вълна от коронавирус в другите страни е след 4-6 седмици. Това означава, че у нас ще е някъде към септември.

Контрол безспорно има, категорична бе проф. Кожухарова. Но призна, че е действително трудно да се контролира огромното множество хора, струпало се на морето в момента.

„Спазването на препоръчаните мерки зависи от хората, така че с оглед на постепенно развиващата се ситуация с увеличаващите се случаи, хората трябва сами да си упражняват контрол за личното здраве“, каза експертът. И допълни: „Респираторните вируси не може да ги спреш на едно място. Разпространението е най-голямо в област Бургас, но на второ място е София.“.

Тя коментира и как върви ваксинацията при медицинските лица. Към момента не се предвижда задължителна ваксинация за професии в риск – медицински работници и педагогически персонал. Не може да работиш в дом за стари хора, да не си преболедувал, да не си ваксиниран и да знаеш, че връзката на тези хора с външния свят си ти. Ако някой човек се разболее, това означава, че ти си го заразил“, каза проф. Кожухарова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай