Брюксел обяви кога да се готвим за ваксинация

Призова държавите-членки да се подготвят за ваксинация срещу COVID-19 и разкри стратегията си

Брюксел обяви кога да се готвим за ваксинация | StandartNews.com

Брюксел призова държавите-членки да се подготвят за ваксинация срещу COVID-19 и разкри стратегията си за това тя да бъде разгърната възможно най-бързо в целия блок, информира Евронюз.

Държавите-членки трябва също да гарантират лесен достъп до ваксината за целевите групи и да отправят ясни съобщения относно ползите, рисковете и значението на ваксините за изграждане на доверие, каза Комисията.

"Безопасната и ефективна ваксина е най-добрият ни опит да победим коронавируса и да се върнем към нормалния си живот," заяви в изявление ръководителят Урсула фон дер Лайен.

"Трябва да гарантираме, че след като бъде открита ваксина, ние ще сме напълно готови да я използваме", каза тя, подчертавайки: "Ако искаме ваксинацията да бъде успешна, трябва да се подготвим сега."

Всички държави-членки ще имат едновременен достъп до одобрената ваксина и дозите ще бъдат разпределяни въз основа на числеността на населението.

Дозите обаче първоначално ще бъдат ограничени, преди производството да може да бъде увеличено, така че Комисията препоръча определени групи да бъдат с предимство. Те включват здравните работници, хора над 60-годишна възраст, хора с предпоставки, които ги правят уязвими, работниците в спешните служби, трудноподвижни лица и социално-икономически групи в неравностойно положение.

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасност на храните Стела Кириадис подчерта обаче, че "ваксината няма да бъде сребърен куршум" срещу болестта. "Ваксините няма да спасят живота - ваксинациите ще го направят", каза тя.

Но тъй като не се очаква ваксината да бъде готова и одобрена от властите в продължение на поне още няколко месеца, Кириадис призова "гражданите да продължат да следват съветите за обществено здраве, независимо колко измъчващи и досадни са те."

"Това е единственият начин да се защитим взаимно през следващите месеци", каза тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай