Босът на "Пфайзер" с драматично изявление за Омикрон

Ще се наложи временно и четвърта доза ваксина

Босът на "Пфайзер" с драматично изявление за Омикрон | StandartNews.com

"Едно скорошно проучване в Германия съобщава за много бързо намаляване на ефикасността дори след третата доза ваксина, което показва, че защитата срещу Омикрон е спаднала до 25 процента след три месеца от бустер дозата". Това заяви главният изпълнителен директор на Бионтек, проф.  д-р  Угур Шахин, пред вестник Le Monde относно новия вариант на Covid-19, Омикрон. 

Учени в цял свят работят усилено за изясняване на степента на заразност и симптомите при случаите на Омикрон, които досега е открит в поне 89 държави.  

Проф. Шахин заявяви, че е уверен в ефективността на ваксината на Пфайзер-Бионтек. „Данните от реалния живот от Англия и Южна Африка ни предоставят успокояваща информация“, заяви той.

Предварителните данни от Обединеното кралство показват ефикасност от около 70 процента след третата доза и около 20 процента до 40 процента след втората доза.  Ново моделиране от Imperial College London предполага, че след втората доза ваксина, защитата срещу Омикрон е паднала под 20 процента.

Шахин допълни: „Южноафриканците имат подобни наблюдения. Данните показват, че след две дози има 70 процента защита срещу Омикрон, като са избегнати тежките форми на Covid-19.

"С течение на времето ще има загуба на ефикасност срещу Омикрон, каза Шахин. Това е доста вероятно. Хората с трета доза ваксина могат да се заразят с Омикрон."

Очевидно е, че сме далеч от 95 процента ефективност, която постигнахме срещу оригиналната версия на Covid-19 вируса.  Но след третата инжекция изглежда, че нашата ваксина осигурява 70 или 75 процента защита срещу всички варианти.

Това е добър резултат за една ваксина като цяло.  Също така мисля, че всички ваксинирани са защитени от сериозно заболяване и хоспитализация. Но вероятно ще се наложи 3 месеца след бустерната доза, и четвърта доза, докато ние преработим ваксината, за да е по-ефикасна срещу този вариант.", подчерта изпълнителия директор на Бионтек.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай