Борис Джонсън със страшни данни за британския щам

Той е 30% по-смъртоносен

Борис Джонсън със страшни данни за британския щам | StandartNews.com

Страшни данни за британския щам на коронавируса изнесе премиерът Борис Джонсън, който направи извънредно обръщение към нацията..

Новият вариант коронавируса, открит първо в Кент, Великобритания, е с 30% по-смъртоносен от класическия Ковид-19 и с 56 на сто по-заразен. Джонсън оповести данните на учените.

"Има някои доказателства, че новият вариант на коронавируса, открит миналата година, може да бъде свързан с по-висока смъртност", каза Джонсън. Според данните, представени на брифинга, при заразяване със стар щам от хиляда заразени умират около 10 души, а при заразяване с нов - 13-14 души.

Борис Джонсън увери, че използваните в страната ваксини на Pfizer и на AstraZeneca са ефективни срещу новия щам на вируса.

По-рано Робърт Пестън от ITV съобщи, че изследователи от правителствената консултативна група за нови и възникващи респираторни вирусни заплахи (NERVTAG) са стигнали до заключението, че новият щам вероятно ще убие 30% повече хора от стария, предаде ДарикНюз.

Британски учени в края на декември обявиха, че са открили нов щам на вируса, който е с 50-70% по-заразен от преди известния. Този щам се разпространи широко във Великобритания през ноември и се разпространи и в европейските страни.

С новия щам се обяснява големия скок на броя на случаите във Великобритания през последния месец. Британският щам, както е вече известен, вече е и в България, казаха на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в четвъртък главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов уточни, че мутацията е засечена в „Пирогов” и броят хората, които се разболяват от нея, расте, макар и у нас да са все още много малко.

">

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай