Богов заговори за удължаване на мерките

То тях се е стигнало заради безконтролното събиране на много хора на едно място

Богов заговори за удължаване на мерките | StandartNews.com

Новите ограничения, които влизат в сила от 22 март за 10 дни, ще бъде удължен със 7 до 10 дни. Това съобщи в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS проф. Борис Богов, директор на "Александровска" болница. Той бе категоричен, че до мерките се е стигнало заради безконтролното събиране на много хора на едно място.

В „Александровска“ болница с 30 % са се увеличили пациентите през последните 10 дни, заетостта е около 42 % в интензивните легла, има и 6 интубирани.

Според проф. Богов средно с 10-12 години е намаляла възрастта на боледуващите в сравнение с предната вълна, сега тя е около 50 г.

"Нямам информация за „френски“ вариант, който не може да бъде хванат с PCR тестове, а ако има той няма как да е от семейството на коронавирусите, тъй като те са направени така че да хващат белтъчната му обвивка", заяви проф. Богов.

Професорът сподели, че няма хоспитализирани ваксинирани пациенти.

"Имаме двама колеги по-тежко преминали втората игла, имат повече от 3-4 дни температура, а единият е с възпаление на мястото на убождането", обясни той. По думите му единият е бил с Moderna, другият с AstraZeneca.

По негова информация днес е имало отлив на ваксинацията, 93-ма са ваксинирани в "Александровска", 36 от тях са втора доза (РНК ваксини). Професорът сподели, че отлагането на втора доза не може да има негативен ефект. Но всеки заразен може да бъде здрав заразоносител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай