Близо 2000 заразени. Кацаров: Вълната ще е лека

Такива били част от прогнозите на експертите

Близо 2000 заразени. Кацаров: Вълната ще е лека | StandartNews.com

Част от прогнозите на експертите са, че предстоящата COVID вълна ще бъде по-лека от предшестващите. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред журналисти в Народното събрание. Изказването му дойде на фона на днешните данни за 1891 нови случая на заразата - с 1507 повече от вчера. 223-ма души са в интензивни отделения.

"Оценката за това кога, дали и в какъв размер ще се приложат мерки на национално ниво, ще вземем на базата на експертните становища, които получаваме. Към днешна дата и в следващите дни не се налага да се взимат допълнителни мерки срещу COVID", каза още министърът.

Той отбеляза, че становищата на експертите не са еднозначни. "Както не бяха еднозначни по отношение на това кога ще настъпи COVID вълната. На практика нарастване се наблюдава не само в България, но и в почти всички съседни страни. Част от прогнозите на експертите са, че предстоящата вълна ще бъде по-лека от предшестващите, като тази прогноза се опира на това, че все пак има 15-16 % със завършена ваксинация, както и една немалка част от населението, която вече се е срещала с вируса", коментира д-р Стойчо Кацаров.

По думите му това е основание да се очаква по-ниска и по-бърза вълна в сравнение с предишните. "Това на този етап е предположение. Наблюдавайки и съпоставяйки ситуацията с други страни, включително в Западна и Източна Европа, е много трудно да се направи категорична прогноза", допълни още той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай