Балтов обясни защо има революция при ваксините

Силно се надяваме първите ваксини да дойдат в края на годината, каза професорът

Балтов обясни защо има революция при ваксините | StandartNews.com

„Революционно е това, което се случва с ваксините срещу COVID-19. Свидетели сме как буквално за по-малко от година, нещо, което в началото не смятахме, че е възможно да стане, т.е. да има ваксини в края на тази година, ще го има и те ще започнат да се поставят в началото на следващата”. Така емоционално описа ситуацията с пандемията директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

„Необходимо е да имаме много добра логистика, защото ваксините са три вида. Така-наречените РНК-ваксини ще дойдат първи. След това ще дойдат векторните, а след тях - и третият тип, т.нар. атенюирани ваксини”, каза още Балтов пред Нова телевизия.

„Силно се надяваме първите ваксини да дойдат в края на годината. Чака се решението на Европейската агенция по лекарства. След много сериозен критичен обзор на събраната информация веднага след като оттам кажат „да” ще има готовност тези ваксини да се разпространят едновременно във всички страни”, посочи Асен Балтов.

Той съобщи още, че в „Пирогов” също има готовност да се съхраняват и поставят ваксини.

„Ваксината, която ще дойде първа, е изключително иновативна и при нея са хората са много целево разглеждани и тестувани. Извличането на такава РНК е започнало от 2014г. Тя ще е подходяща за всички, но първо най-важно ще бъде да се ваксинират хората на първа линия. Мисля, че ще е изключително подходяща за тях”, коментира Балтов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай