Балтов: К-19 катализира болестите след Чернобил

Шефът на "Пирогов" най-притеснен за учениците

Балтов: К-19 катализира болестите след Чернобил | StandartNews.com

България бе на едно от челните места по сърдечно-съдови и онкологични заболявания след Чернобил. Коронавирусната инфекция е катализатор на хроничните заболявания. Диабетът също се катализира по този начин. Нацията ни имаше сериозни здравословни проблеми преди коронакризата и тези неща сега излизат наяве.

Така обясни факта, че страната ни е на второ място по смъртност в света след Бангладеш директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред Нова тв тази сутрин. За последното ни място в Европа по ваксиниране пък коментира: "Като лекар казвам, че правим всичко, което се налага. При третата вълна са изключително адекватни действията на медиците и болниците у нас, лекуващи пациенти с COVID-19. Не може да се упреква медицинския персонал, че не си върши работата". 

И допълни, че със сигурност данните ни са по-точни от тези в съседните страни. „Смятам, че съседките ни си занижават смъртността от COVID-19", уточни проф. Балтов.

„10-дневното ограничение ще даде своя резултат. Най-много се притесняваме за учениците. Но като видите кога свършват десетте дни, след това има още 2 дни междинни, идват изборите, ще се увеличи реално връщането на училище поне с още 10 дни”, каза още проф. Асен Балтов.

"Не могат да се упрекнат медицинските работници, те вече почти всички са ваксинирани, работят без страх, много повече правят за лечението на своите пациенти. Самото лечение стана много по-адекватно”, коментира проф. Балтов.

И той предупреди, че британският вариант е изключително агресивен и преболедувалите може да се заразят отново.

„Следващият месец доставките на РНК ваксините се вдигат тройно. Очакваме и втората векторна ваксина. Надявам се, че след 10 април ще имаме много по-сериозен обем от възможности и ваксини, които да ползваме”, каза директорът на „Пирогов”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай