Балтов иска и частните болници да лекуват COVID-19

Ако е имало подценяване сред обществото, това се е случило след 15 юни

Балтов иска и частните болници да лекуват COVID-19 | StandartNews.com

Трябва всички болници да лекуват пациенти с COVID-19, частните болници в момента доста са се оттеглили, заяви в Сутрешния блок на БНТ директорът на спешната болница "Пирогов" проф. Асен Балтов.

По думите му, ако е имало подценяване сред обществото, това се е случило след 15 юни, когато на всички ни се е искало това нещо да свършва и да е отминало. За съжаление, вирусът все още върлува, коментира проф. Балтов.

В "Пирогов" 29 са приетите пациенти с COVID-19, в пик са били над 52. Състоянието е средно тежко, на няколко от пациентите се подава кислород, няма интубирани. Над 200 пък са излекуваните пациенти с коронавирус, преминали през "Пирогов".

По негови изчисления, ако постъпват 100 души дневно в болниците в страната, това би било много тежко за системата на здравеопазването.

От новорегистрираните случаи около 20% постъпват в болница заради нуждата от лекарски грижи.

Каза, че цената за лечение е въпрос на преговори, но има напредък пътеката да има двойно увеличение - до 1200 лв., тъй като не е достатъчно финансирана и при положение, че лечението на пациенти с COVID-19 продължава между 14 и 21 дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай