Сряда,

Армията прати лекари в лондонските болници

От: Стандарт -
433
Армията прати лекари в лондонските болници
A
A
A

Британската армия изпрати 200 души персонал в болници на националното здравеопазване в Лондон за запълване на острия недостиг на здравни работници. Министерството на отбраната осигури 40 военни лекари и 160 общи работници, които ще помагат през следващите три седмици. Болниците в британската столица бяха засегнати изключително сериозно от отсъствия на персонал, тъй като хиляди са или болни или се самоизолират след настъплението на варианта Омикрон.

Болниците в Лондон са затруднени много повече сега, отколкото преди месец, тъй като в тях има 4 000 пациенти с Covid-19 в сравнение с 1 100 през декември. Директорът на Кралския колеж за медицински сестри Патриша Маркис заяви, че включването на армията показва, че правителството повече не може да отрича, че има криза с персонала в националното здравеопазване, пише dnes.dir.bg.

Вчера британският министър на транспорта Грант Шапс заяви, че според него План Б на правителсвото е правилният подход в борбата с пандемията и не са необходими допълнителни ограничения, но призна, че в 24 от общо 137 организации, съставляващи британското национално здравепозване, е обявена кризисна ситуация в болниците заради увеличаващата се хоспитализация и недостига на персонал.

В същото време в доклад на депутати се казва, че са необходими спешни мерки на правителството за справяне с острия недостиг на здравни работници, както и с кризата от натрупване на чакащи за лечение, изостанали в резултат на пандемята. Близо 6 милиона души само в Англия в момента са в списъци на чакащи за рутинни операции и процедури. Около 300 000 от тях вече чакат повече от година.

Наблюдава се и изоставане в пропорцията на ваксинираните в столицата спрямо Англия като цяло. 69% от лондончани са с първа доза, 63% с втора и 40% с трета бустерна доза.

Британският министър-председател Борис Джонсън заяви обаче, че ваксинацията в страната срещу ковид ще остане доброволна, въпреки че агитатори убеждават хората да не се ваксинират.

Джонсън посочи, че иска да убеди колебаещите се да се ваксинират да го направят, но добави, че задачата се усложнява допълнително от хора, които разпространяват дезинформация.

"Искам в нашата страна подходът да е доброволен и възнамеряваме той да остане доброволен и занапред", заяви британският премиер, като припомни, че "други европейски държави избират принудата".

"Но най-тъжното в случая е, че здравната ни система е поставена под огромно напрежение и в същото време има хора, които говорят пълни небивалици за ваксинацията. Смятам, че е време аз и правителството да изобличим това, което те вършат. То е абсолютно погрешно и напълно контрапродуктивно", подчерта Борис Джонсън.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com