Ананиев обяви кои карантинни мерки остават в сила

Удължаването не е свързано с утежняване на нормалния живот на българина

Ананиев обяви кои карантинни мерки остават в сила | StandartNews.com

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че с негова заповед от днес епидемичната обстановка се удължава до края на юни.

"Удължаването не е свързано с утежняване на нормалния живот на българина, но ще следим внимателно процесите, и ако трябва ще се предприемат съответните мерки", посочи той.

По думите му разпространението на коронавируса е сериозна опасност за здравето и живота на хората. В тази посока ясно говорят и цифрите, в света заразените надхвърлят вече 7 млн., починалите са над 4000 хил. души. У нас заразените са 2889, а починалите са 167.

"Това ниско равнище на заболеваемост се дължи на предприетите мерки, авансово и след това от правителството, с което ние локализирахме заболяването на едно сравнително ниско равнище. Независимо от всички мерки, ние считаме, че мерките, които прилагаме, трябва да продължат и през следващите 15 дни. Няма нови мерки, които да се прилагат.

Мерките, които съм разписал остават да действат в три основни направления - временно ограничаване на влизането на граждани на трети страни у нас, с изключение на няколко наши съседки - Черна Гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. За всички останали трети страни очакваме общоевропейско решение на 15 юни , но по наше мнение, ако се отворят границите за трети страни, това ще стане най-рано от 1 юли.

Второто направление е свързано с противоепидемичните мерки - дистанция, хигиена на ръцете, дезинфекция и носенето на маски. Казвам носене, а не задължително, защото решихме, че на закрити обществени места, можем горещо да препоръчаме носенето им. Единствено задължително остава носенето им в публичния градски транспорт, където няма как да има дистанция.

На трето място това са мерките, с които се въвежда временно ограничение на масови мероприятия, като новото, което ще влезе, е че ще се позволи на закрити места – капацитетът да не е 30% от залата, а 50 на сто - тоест през една седалка", поясни министърът.

Ананиев обяви още, че министерството и щаба ще продължат да следят много внимателно клъстерите, или огнищата на заразяване, за да се предприемат съответните мерки. "Ще продължат нашите наблюдения и тестване на социални домове за възрастни хора, където има висок риск от заразяване. Ще наблюдаваме и процесите в болниците, където има заболели. Виждате, че нараства броя на медицинския персонал, който е носител. Днес те са 302 случая, нови 5 - двама лекари и три сестри", пресметна здравният министър.

На въпрос защо маските са задължителни в градския транспорт, а не в големите търговски центрове, министърът обясни, че в градския транспорт няма служебни лица, които да наблюдават физическата дистанция между хората в съответния автобус, метро или каквото и да е друго обществено транспортно средство.

"Докато в моловете, ние направихме среща със собствениците на молове, създадена е необходимата организация на движение в празните пространства, като са разделени потоците в едната и в другата посока, а в същото време отделните магазини са създали ред и организация на изчакване при влизане в магазина, за да се поддържа тази дистанция и да няма близост между хората", каза Ананиев.

Според него часовият диапазон за пазаруване в магазините трябва да отпадне, тъй като хората са се научили, влизайки в магазина, да спазват санитарно-хигиенните изисквания.

Министър Ананиев заяви, че гражданите помагат много: "Лично на мен поне 10 души са се обаждали, че хората се трупат на едно място в градския транспорт. Гражданите трябва да свикнат на дисциплината. По-голямата част от тях наистина са дисциплинирани".

На въпрос възможен ли е вариант, при който да се върнат КПП-тата на областните градове, здравният министър каза: "Вероятност, която е възможно да се случи, но дълбоко се надяваме, че няма да стигнем дотам. Нямаме индикации за такова нещо".

Кирил Ананиев уточни още и за пътуващите към Гърция. На 15 юни ще бъде отворена границата за туристите с южната ни съседка и нищо ново няма да има. "Бройката се увеличава на базата на клъстерите, предприели сме всички мерки, за да локализираме проблема. Не виждам как ръстът на носителите на коронавируса в Смолянско, ще повлияе на броя на туристите по нашето Черноморие. Нашите градове там са с най-ниските нива на заболеваемост", настоя още Ананиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай