Акад. Петрунов успокои за ефекта от ваксините

Имунизацията трябва да обхване колкото се може повече хора, категоричен е той

Акад. Петрунов успокои за ефекта от ваксините | StandartNews.com

Засега ваксините срещу COVID-19, като тази на „Бионтех“ и „Пфайзер“, доказано намаляват броя на тежко болните от коронавирус, но даже и изпитванията с по 40 000 души не могат да ни дадат бърз отговор за това дали препаратът предотвратява разпространението на инфекцията. Това посочи в интервю за бТВ акад. Богдан Петрунов от БАН.

Въпреки това, той беше категоричен, че имунизацията трябва да обхване колкото се може повече хора.

„Всички специалисти в света категорично казват: „Това е едно велико откритие, ще спаси много човешки животи, но докато не изясним в продължение на 1-2 години характера на този имунитет, който създава, трябва да продължим да спазваме мерките – носене на маски, миене на ръцете, избягване на социален контакт“, коментира акад. Петрунов.

Той подчерта, че ще се ваксинира и вече се е записал в списъка на своя институт. По думите му скептичното отношение на голям процент от българите към имунизирането срещу коронавируса е причинено от липсата на активна информационна политика от страна на властите.

„Няма бързо създаване на ваксина – създадена е на базата на платформа, разработвана 4-5 години, имали са грамадни проучвания, преди да създадат тази РНК-платформа“, коментира академикът по отношение на продукта на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

По думите му „няма никакво основание да се мисли, че може да се отключат тежки автоимунни заболявания“ след прилагането на препарата. „Прави се грешка между реактивност и странични реакции“, отбеляза акад. Петрунов, като обясни, че е нормално да има 5-10%, та и по-висок процент пациенти със зачервяване, главоболие или температура, докато страничните реакции са с много по-сериозно въздействие върху организма и не са толкова чести.

„Всички трябва да бъдат с дълбокото съзнание, че трябва да бъдат имунизирани. Всички здрави хора от 16-18 г. без клинични прояви, без тежки вторични заболявания могат спокойно да бъдат имунизирани, но това трябва да се обсъди с личния лекар“, коментира акад. Петрунов, като подчерта, че няма риск и за преболедувалите COVID-19, особено заради това, че към момента не е ясна и силата на имунитета след прекарване на болестта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай