4-ти сме по смъртност в ЕС

По заразяване сме на 9-то място и трети на Балканите

4-ти сме по смъртност в ЕС | StandartNews.com

4-ти сме по смъртност в ЕС и първи на Балканите с 11 на 100 000 починали, каза доц. Ангел Кунчев. По заразяване сме на 9-то място в ЕС и 3-то на Балканите със средно 483 на 100 000 заразени за 14 дни. По този показател преди нас са Чехия, Естония, Унгария, Малта, Кипър, Полша, Швеция и Словакия.

Всички области, с изключение на Търговище, са с висока заболеваемост. Най-сериозно е положението в Бургас, Плевен, София, Враца и Кюстендил. Най-ниска заболеваемост има в Търговище, Видин, Разград и Кърджали”, каза Ангел Кунчев. 

По думите му британският щам е засегнал целия континент. „В Централна Европа и на Балканите стойностите са много високи. Затова беше необходимо да въведем по-строги мерки. Няма да има полицейски час и ограничаване в излизането, както е в много държави”, каза Ангел Кунчев.

Ген. Венцислав Мутафчийски посочи, че последните данни са за заболеваемост от 551 на 100 хиляди души, което е средната стойност за страната. В сравнение с миналата седмица има нарастване с 40%, а на базата на две седмици нарастването е с 94%.

По отношение на смъртността има стръмно покачване на кривата. За една седмица се е покачила с 46%, а на база на две седмици със 124%.

На трето място сме следЧехия и Унгария в света по интензивност на смъртността. А по нарастване на случаите на ден сме на 7-мо място в света, допълни Мутафчийски.

В болница нарастването е с 18% за седмица, в интензивните отделения са 609 души, с 21% увеличение. Миналата седмица нарастването е било с 12%.

София е сред градовете с най-голяма заболеваемост. Тази сутрин в болниците на столицата има над 2 000 пациенти, каза кметът Йорданка Фандъкова. 36% е ръстът на хората, които се нуждаят от интензивно лечение. А броят на специалистите не е толкова голям. Вече терти ден се регистрират над 1000 новозаразени в София. Има ръст при децата, които се нуждаят от лечение в болници. Повече са и младите хора, които се заразяват.

Затова бяха увеличени леглата в болниците, където бе възможно, каза Фандъкова.

По думите й, решението за затваряне е било тежко, на първо място за учениците и за спирането на забавачките. Но продължава да действа мярката на социалното министерство за подпомагане на майките, които остават да гледат децата си вкъщи.

Фандъкова каза, че  се е срещала с представители на засегнатите бизнеси - ресторанти и молове, те разбирали, че трябва заедно да се положат усилия, за да не останат хората без лечение.

Децата, които имат нужда от индивидуални занимания със специалисти и психолози - това ще бъде разрешено, посочи Фандъкова.

Подкрепа за хората в неплатен отпуск е мярката "Запази ме", която плаща помощ от 75% от осигурителния доход, припомни тя.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай