10 или 14 дни карантина? Как да решим?

От Столичната регионална здравна инспекция обобщават информацията

10 или 14 дни карантина? Как да решим? | StandartNews.com

Знаем ли колко време трябва да продължи карантината, под която сами се поставяме?

Вероятно този въпрос си задават мнозина, които са били контактни или заразени с COVID-19.

От Столичната регионална здравна инспекция обобщават информацията кой подлежи на домашна изолация и колко време ще продължи тя.

14-дневна карантина

На задължителна изолация в домашни условия за две седмици подлежат потвърдените случаи на COVID-19, за които не се налага лечение в болница. Сред тях са заразоносителите, които не проявяват симптоми.

В това число влизат и заразените, които имат леки клинични оплаквания - температура до 38 градуса, кашлица, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми.

В домашна карантина за 14 дни остават и болните от COVID-19, които са заявили отказ от болнично лечение. При този вид изолация наблюдението се осъществява от общопрактикуващ или болничен лекар. При влошаване на здравословното състояние заразените трябва да съобщят това на личния си лекар, а в случай, че не могат да се свържат - да потърсят помощ чрез тел. 112.

Карантината влиза в сила от датата на потвърдителното лабораторно изследване.

10-дневна карантина

Всички близки контактни на потвърден случаи на COVID-19 подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния контакт със заразения. Това важи и за хората, които са влезли на територията на страната от държави, определени като рискови.

Медицинското наблюдение се осъществява от личния лекар на карантинирания, а ако няма такъв - от съответната регионална здравна инспекция.

Именно там трябва да звъннат хората, ако се появят симптоми, за да получат указания. Карантината се преустановява, ако до изтичане на определения с предписание срок не се появят симптоми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай