Започва изборът на сливенски митрополит. Излъчват двама кандидати

Каноничният избор на наследник на Йоаникий е на 25 февруари

Започва изборът на сливенски митрополит. Излъчват двама кандидати | StandartNews.com

Епархийските избиратели в Сливен ще излъчат днес двама кандидати за митрополит от 10 кандидати. Това са епископите, които  са събрали повече от половината от гласовете им.

Десет епископи са кандидати за Сливенския митрополитски престол. Те са  Велички епископ Сионий, игумен на Троянския и на Бачковския манастир; Знеполски епископ Арсений, първи викарен епископ на Пловдивския митрополит; Белоградчишки епископ Поликарп, първи викарен епископ на Софийския митрополит; Агатополски епископ Йеротей, викарен епископ на Сливенския митрополит; Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия синод и председател на Църковното настоятелство на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"; ​Смоленски епископ Висарион, втори викарен епископ на Пловдивския митрополит; Константийски епископ Михаил, викарен епископ на Ловчанския митрополит; Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски"; Главиницки епископ Макарий, викарен епископ на Русенския митрополит; Велбъждски епископ Исаак, втори викарен епископ на Софийския митрополит.

Ако Светият синод на заседанието си на 24 февруари, след като изслуша доклада на наместника на овдовелия епархийски престол и разгледа постъпилата документация, прецени, че изборът е валиден и е организиран по надлежния ред, в неделя, 25 февруари, ще се състои и каноничният избор.

Сливенският митрополит Йоаникий почина на 9 януари тази година. Поклонението се състоя на 11 февруари в Сливен, а в града бе обявен тридневен траур. На заседание на Светия синод, състояло се на 10 януари, беше определен за наместник на овдовелия Сливенски митрополитски престол - Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Васил
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи