Светият синод с ключово решение за сливенския митрополит

Новият владика ще бъде избран утре

Светият синод с ключово решение за сливенския митрополит | StandartNews.com

Светият синод на днешното си нарочно заседание изслуша доклад на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан - наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол, с приложен протокол за проведения на 19 май епархийски избор за митрополит на Сливенска епархия и Светият синод единодушно реши, че на основание на член 88, алинея 2 от Устава на Българската православна църква-Българска патриаршия (БПЦ-БП) одобрява изборната преписка за проведения епархийски избор. Това съобщи днес пред журналисти Старозагорският митрополит Киприан, говорител на Светия синод.

Той уточни, че на основание член 90, алинея първа от Устава на БПЦ-БП е решено, че на 26 май ще бъде проведен каноничният избор за митрополит на Сливенска епархия в синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" в София. Това бе единствената точка, която беше разгледана на днешното заседание на Светия синод, каза митрополит Киприан.

Каноничният избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод ще се състои утре в синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител" в Синодалната палата в София. На него от двамата епископи - Знеполския епископ Арсений и Мелнишкия епископ Герасим, избрани от епархийските избиратели в Сливен на 19 май, митрополитите от Светия синод ще изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит. Той ще наследи на поста митрополит Йоаникий, който почина на 9 януари.

На 19 май знеполски епископ Арсений бе избран за кандидат за сливенски митрополит още на първи тур с 26 гласа. На втори тур бе избран и мелнишкият епископ Герасим, който  получи 25 гласа

Изборът на 19 май се състоя при пълен кворум с 42-ма епархийски избиратели от седемте сливенски духовни околии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай