Жестоки щети в Одеса! Хора се молят пред разрушена катедрала

Молебен пред разрушената Преображенска катедрала в Одеса беше отслужен от свещеници

Жестоки щети в Одеса! Хора се молят пред разрушена катедрала | StandartNews.com

Предварителни оценки показват, че най-малко 25 архитектурни паметника в историческия център на Одеса, който е под закрилата на ЮНЕСКО, са пострадали от руски обстрел в нощта на 23 юли. Това съобщиха от пресслужбата на Одеската областна военна администрация.

Сред повредените сгради има архитектурни паметници от ХІХ и ХХ век. Това са домовете на Чижевич, Папудова, Заблудовски, Гагарин, Януш, Жданова, Расел дел Турко, Масса, Ковалевски, Порро, Машевски, както и имението на Манук Бей и др.

Улици, сгради и други обекти в централната част на Одеса са под закрилата на ЮНЕСКО от 25 януари 2023 г.  По-специално, това е ансамбълът на Приморски булевард, Театралния площад, улиците "Дерибасовска" и  "Гогол", както и търговското морско пристанище.

Междувременно молебен пред разрушената Преображенска катедрала в Одеса беше отслужен от свещеници на православния храм. На службата по обед се събраха много енориаши от града.

Още от ранните часове на 23 юни голям брой одесчани се стекоха до катедралата. За около 2 часа заедно почистиха почти цялата територия, както и в самата катедрала, съобщиха от Одеската епархия на страницата си във Фейсбук.

Спасо-Преображенската катедрала в Одеса е една от най-големите православни църкви в Южна Украйна. Строителството на първоначалната сграда е започнато през 1794 г. Църквата е осветена през 1808 година. Катедралата е разрушена през 1936 г. Възстановена е на същото място в началото на 21 век.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай