Зеленски се провикна от Давос! Уникално разкритие за Путин

Само пълната сила на санкциите ще принуди Путин да направи отстъпки

Зеленски се провикна от Давос! Уникално разкритие за Путин | StandartNews.com

Източник: Администрация на украинския президент

Владимир Путин е "хищник", който няма да се задоволи със "замразен" конфликт. Това заяви днес украинският президент Володимир Зеленски на Световния икономически форум в Давос, цитиран от Франс прес.

"След 2014 г. бяха направени опити за замразяване на войната в Донбас. Имаше много влиятелни гаранти - германската канцлерка, френският президент. Но Путин е хищник, който не се задоволява със замразени продукти", каза Зеленски в речта си.

Той призова Запада да помогне на Украйна да получи "въздушно надмощие" над Русия. "Нашите партньори знаят от какво се нуждаем и в какво количество", каза Зеленски.

По думите му Украйна е доказала, че "може да удря руски военни самолети, които никой до момента не поразявал". Вчера Киев съобщи, че е унищожил над Азовско море самолет за далечно радиолокационно откриване и управление А-50 и един Ил-22, който е бил използван и като въздушен команден пункт. АФП отбелязва, че това би бил голям удар за Русия в зона, в която се предполага, че има надмощие.

Ето какво каза в Давос украинският президент:

За Путин

В началото на речта си президентът на Украйна се обърна към участниците и отбеляза, че оценява желанието им да чуят отговори на наистина важни въпроси: "Кога ще свърши войната? Възможна ли е трета световна война? Време ли е да преговаряме с Путин?"

"Пълномащабната война в Европа продължава вече почти две години. Ако вземем предвид времето от началото на руската незаконна анексия на нашия Крим, тя продължава почти 10 години. Изминаха почти 10 години, откакто Русия се намесва в делата на африканските страни от Судан до Мали. Сирийската война, която все още кърви заради решението на Путин да докаже нещо на света. И това продължава почти 13 години. Всъщност един човек открадна най-малко 13 години мир и ги замени с болка и кризи, които засягат целия свят“, заяви Зеленски.

По думите му Путин се опитва да нормализира това, което е трябвало да свърши през XX век - масови депортации, сравнение на градове и села със земята и ужасното усещане, че войната може никога да не свърши.

"Всъщност Путин олицетворява войната. Всички знаем, че той е единствената причина, поради която различните войни и конфликти продължават и всички опити за възстановяване на мира се провалят. И той няма да се промени. Ние трябва да се променим", отбеляза президентът на Украйна.

За сътрудничеството на Русия с Иран и Северна Корея, и заплахата за други страни

Държавният глава подчерта, че възможните посоки на руска агресия извън Украйна стават все по-очевидни. Според него отговорът на Путин на призивите за мир е доставката на все повече оръжия от Северна Корея и Иран.

"Режими като неговия съществуват, докато водят война. А ние – всички ние в свободния свят – съществуваме, докато можем да се защитим. Ако някой си мисли, че говорим само за Украйна, дълбоко се лъже. Все по-очевидни стават възможните посоки и дори времеви рамки за нова руска агресия извън Украйна“, заяви Зеленски.

Той смята, че ако трябва да се борим заедно с Путин през следващите години, е по-добре да сложим край на руския президент и неговата военна стратегия сега. И Украйна е такава възможност.

"Дори настоящите приятели на Путин в Пхенян и Техеран просто експлоатират неговата лудост, докато той все още разполага с технологията и ресурсите, за да им плати. Никой не вярва или инвестира в тяхното бъдеще. И всички ние днес, дори повече от вчера, трябва да инвестираме в приближаването на мира – свят, който е справедлив и стабилен“, посочи Зеленски.

Относно призивите на съюзниците "да не се ескалира“

Държавният глава припомни, че светът постоянно е призовавал "да не се ескалира“ конфликтът и в същото време подчерта, че само пълната сила на санкциите ще принуди Путин да направи отстъпки.

"Преди пълномащабното нахлуване постоянно чувахме - не ескалирайте! Призовахме за проактивни действия, санкции, за да предотвратим разширяването на войната. Беше ни казано: не ескалирайте. И след 24 февруари нищо не навреди толкова на нашите коалиции като тази концепция. Загинаха много от нашите опитни воини, които се бият от 2014 г. Някои възможности бяха пропуснати. Урокът е ясен", подчерта Зеленски.

За системите Пейтриът, Черноморския флот и руските самолети

Президентът отбеляза, че Украйна е успяла да опровергае руския наратив за "ракети, които не могат да бъдат свалени“. И даде като пример за това системите за ПВО Пеътриът.

"Мнозина се страхуваха от последствията, ако Украйна получи оръжия с голям обсег. В резултат обаче Русия губи само повече. Чухме, че Русия никога няма да позволи отварянето на "коридор за зърно" без нейно участие. Транспортирани са почти 16 милиона тона товари от нашите пристанища. И можем да докажем, че Русия ще приеме пълната загуба на своя Черноморски флот, който тероризира търговските кораби“, заяви Зеленски.

Държавният глава подчерта, че Украйна трябва да спечели предимство във въздуха, както направи в Черно море.

"Можем да направим това. Партньорите знаят какво е необходимо и в какви количества. Това ще позволи напредък. Само преди два дни доказахме, че Украйна може дори да удря много ценни руски военни самолети, които никой не е свалял досега", отбеляза украинският лидер.

За санкциите срещу Русия и замразяването на нейните активи

Той припомни, че много санкционни стъпки са били отлагани с месеци, дори години, защото са били изправени пред порой от заплахи от Москва. Но нито една от тези заплахи не се сбъдна, защото се оказа блъф.

"И как човек може да бъде доволен от санкции срещу Русия или контрол върху износа, ако те дори не блокират нейното производство на ракети? Всяка руска ракета има критични компоненти от западни държави. Десетки компоненти във всяка ракета. Разбира се, благодарен съм за всеки пакет санкции. Но приближаването на мира ще бъде награда за всеки, който се грижи да гарантира, че санкциите са сто процента ефективни“, отбеляза Зеленски.

За призивите за замразяване на войната

Държавният глава подчерта, че всеки замразен конфликт накрая ще избухне отново.

"Путин е единственият терорист в света, който е взел за заложник атомна електроцентрала. Тази година трябва да има силна реакция. По-специално замразяване на руски активи и прехвърлянето им за възстановяването на Украйна, защото Путин обича парите и колкото повече загуби, толкова повече ще съжалява. Путин трябва да съжалява. Имаме нужда той да загуби. Трябва най-накрая да разсеем идеята, че глобалното единство е по-слабо от омразата към един човек. И ние можем да го направим“, подчерта Зеленски.

Той добави, че всяко намаляване на натиска върху Москва само добавя години война.

За "формулата на мира" и световната среща на върха

В същото време Зеленски подчерта, че всяка инвестиция в доверието на защитника скъсява войната.

"Трябва да дадем възможност да отговорим на най-важния въпрос: войната ще свърши – със справедлив и стабилен мир. И аз искам да станете част от този мир – като започнете точно сега – за да доближите мира. Вие сте нужни на украинците - да изградим, реконструираме, възстановим живота. С Украйна всеки от вас може да бъде още по-успешен. И тези дни, точно тук, в Швейцария, ние направихме ключов политически принос за възможността за прекратяване на войната", заяви президентът.

Той припомни, че наскоро в Давос се проведе най-представителната среща на съветниците по националната сигурност по прилагането на "формулата на мира“, където бяха представени над 80 държави и международни организации.

"Вчера имах много продуктивни преговори с президента на Швейцария, обсъждайки възможността за провеждане на среща на върха на лидерско ниво в Швейцария - срещата на върха за глобалния мир. Днес нашите екипи вече са започнали работа по организирането на такава среща. Не Третата световна война, но срещата на върха за глобалния мир“, подчерта той.

В резултат на това той покани всички лидери и държави, които уважават мира и международното право, да се присъединят към инициативата.

"Заедно можем да отговорим на всички важни въпроси. И това ще бъдат най-добрите отговори. Мирът трябва да бъде отговорът", завърши президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Vess
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи