Петък,

Украински бежанци остават на улицата

От: СТАНДАРТ -
3040
Украински бежанци остават на улицата
A
A
A

Намирането на подслон остава най-големият проблем за хилядите украинци, търсещи в Европа убежище от войната.

Стотици украинци, приети в Англия след началото на руската инвазия, няма къде да живеят. Те са останали без дом или са заплашени да останат без покрив над главата, предаде ДПА, позовавайки се на най-новите данни от Великобритания.

Семейства, на които беше разрешено да отидат в страната, за да се присъединят към намиращи се вече там роднини, или като част от програма за приютяване, наречена "Домове за Украйна", са се сблъскали със затруднения и с проблеми при настаняването, уточнява БТА.

В периода до 3 юни на общо 660 украински домакинства е трябвало да бъде осигурен подслон от местните власти, по данни на Правителствената агенция за повишаване на стандартите на живот, за жилищното строителство и местното самоуправление. Това означа, че тези домакинства са били оценени като бездомни или с риск да останат без дом. Около 180 от тях се състоят от един човек, а останалите 480 са домакинства с непълнолетни лица.

Тези данни не показват истинския мащаб на броя на бездомните хора в Англия, тъй като повече от една четвърт (26 процента) от местните власти не са отговорили на проучване, насока, което не е било задължително.

"Повече от 77 200 украинци са пристигнали във Великобритания след инвазията на Путин и всички пристигнали имат достъп до обезщетения и обществени услуги, както и до правото да работят и учат от деня на тяхното пристигане", заяви говорител на правителството.

"Преобладаващото мнозинство от хора се установяват добре, но в малка част от случаите, когато взаимоотношенията със семейството или с хората, приели да ги подслонят, се обтегнат или приключат, общинските съвети са длъжни да гарантират, че семействата няма да останат без подслон".

Общинските съвети също така имат достъп до услуга за намиране на нови хора, които да поемат грижите по програмата "Домове за Украйна".

След началото на руската инвазия в Украйна Великобритания създаде две програми, които позволяват на бежанци да пътуват до острова, припомни ДПА.

Схемата "Домове за Украйна" позволява на украински граждани и членовете на техните семейства да отидат във Великобритания, ако имат осигурен така наречен спонсор, който да се погрижи да имат подслон.

Данните, които бяха публикувани вчера, показват, че 90 домакинства, които са били одобрени по програмата, са получили сега статут на бездомни или застрашени от оставане без дом, защото споразумението за тяхното подслоняване се е провалило. За други 55 домакинства се е оказало, че при пристигането жилищата, в които е трябвало да бъдат настанени, вече не са били на разположение или са били неподходящи за настаняване.

Според втората програма за настаняване на бежанци от Украйна, наречена  "Семейства от Украйна", която позволява на кандидатите да се присъединят към свои роднини на острова или да удължат престоя си в Обединеното Кралство, 175 домакинства в Англия са били категоризирани като бездомни, тъй като уговорките за тяхното подслоняване са се провалили. А още 280 домакинства са били категоризирани като бездомни, защото при пристигането, мястото, на което е трябвало да бъдат настанени, не е било на разположение или е било неподходящо. Регистрирани са и 55 домакинства, при които причината да бъдат категоризирани като бездомни или застрашени от оставане без дом е "друга" или "неизвестна", без да се пояснява конкретно каква.

От общо 660-те домакинства, оценените като бездомни, малко повече от половината (345) са били регистрирани като временно настанени към момента на изготвяне на данните. Това включва хотели, хостели, имоти на жилищни асоциации, които предлагат нощувка и закуска и други видове настаняване, използвани от местните власти за изпълнение на законовите им задължения към бездомните.

Според данните 20 домакинства са избегнали да бъдат оценени като бездомни, защото са намерили друг доброволец по програмата за настаняване.

Източник: БТА


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com