Вторник,

Турция става посредник и за "Азовстал"

От: Стандарт -
2548
Турция става посредник и за "Азовстал"
A
A
A

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук заяви, че Турция се е съгласила да посредничи в преговорите за евакуация на военните от завода "Азовстал" в Мариупол, разкри в. "Сабах".

Верешчук заяви, че на първо място е въпросът за евакуацията на тежко ранените. Тя също така заяви, че Украйна е дала мандат на представители на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) и на ООН да преговарят за евакуацията. "Искаме да бъде подписан документ: как точно ще се осъществи евакуацията от "Азовстал", се готвим да подпишем", каза Верешчук.

По-рано беше съобщено, че евакуацията на цивилни от предприятието е приключила. Въпреки това заместник-представителят на ООН Фархан Хак заяви, че не може да потвърди евакуацията на всички цивилни от територията на завода. Евакуацията продължи няколко дни, като страните се обвиняваха взаимно, че са я провалили.

На 28 април турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че срещата между Путин и украинския президент Володимир Зеленски може да се състои "през следващите няколко дни" в Турция.

Той отбеляза усилията на Турция за уреждане на конфликта в Украйна, включително посредничеството в преговорите между Москва и Киев.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com