Столтенберг с радостна новина за Зеленски

Той приветства разговора между украинския и китайския президент

Столтенберг с радостна новина за Зеленски | StandartNews.com

Съюзниците и партньорите от НАТО са предоставили на Украйна 1550 бронирани машини и 230 танка, за да сформират части и да й помогнат да си върне територията от руските сили, заяви ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг, предаде АФП.

Доставките от началото на войната през февруари миналата година представляват "повече от 98% от бойните машини, обещани на Украйна", заяви Столтенберг на пресконференция, пише БГНЕС.

"Общо сме обучили и оборудвали повече от 9 нови украински бронирани бригади. Това ще постави Украйна в силна позиция, за да продължи да си възвръща окупираните територии", каза той.

Страните - членки на НАТО, също така предоставиха противовъздушни системи и артилерия, а Полша и Чешката република - самолети МиГ-29 съветско производство.

Хиляди украински войници бяха обучени да използват оръжия, произведени в НАТО.

Столтенберг подчерта тази "безпрецедентна военна подкрепа за Украйна", но предупреди, че "никога не трябва да подценяваме Русия".

Москва мобилизира повече сухопътни сили и е "готова да изпрати хиляди войници, докато игнорира високите жертви", каза той.

Пред лицето на това, което изглежда ще бъде продължителен конфликт, страните от НАТО "трябва да запазят курса и да продължат да предоставят на Украйна това, от което тя се нуждае, за да победи", заяви ръководителят на алианса.

Столтенберг заяви, че на срещата на върха на НАТО през юли в Литва ще бъдат определени плановете за "многогодишна програма за подкрепа" за Украйна.

Той също така приветства разговора между украинския президент Володимир Зеленски и китайския президент Си Дзинпин - първият им разговор след нахлуването на Русия в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай