Спешно от Киев! Украинските войски с пробив по руския фронт

Украинските сили напредват в района на Запорожие

Спешно от Киев! Украинските войски с пробив по руския фронт | StandartNews.com

Украинската страна съобщи, че нейните войски са пробили първата отбранителна линия на Русия на няколко места. Заместник-министърът на отбраната Хана Маляр каза, че украинските сили напредват в района на Запорожие. Съединените щати също отбелязаха, че Киев е постигнал забележим напредък на южния фронт през последните 72 часа.

Войските на Киев, които се опитват да напреднат през силно минирани райони от почти три месеца, сега са се натъкнали на големи отбранителни руски укрепления, каза още Хана Маляр. Тежки боеве се водят в селата около Бахмут в Източна Украйна, които бяха превзети през май от руските сили след месеци битки.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи във вечерния си доклад, че руските сили не са постигнали напредък в пет различни сектора на фронта - от Купянск на североизток до различни части на Донецка област.

Във Вашингтон говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби каза, че Съединените щати са "отбелязали през последните около 72 часа значителен напредък на украинските въоръжени сили в южната част на страната".

Правителството на Байдън ще изпрати за пръв път на Украйна бронебойни снаряди с обеднен уран, предаде "Ройтерс", като се позова на официален документ и свои източници в САЩ. Снарядите, които могат да помогнат за унищожаването на руските танкове, са част от нов пакет военна помощ, който се очаква да бъде обявен следващата седмица.

Междувременно от военното министерство на Русия съобщиха, че са унищожили украински морски дрон в Черно море, с който Киев се е опитал да нанесе удар по Кримския мост. Военните са свалили и украински дрон над Белгородска област. Нападенията с безпилотни летателни апарати по Русия ще продължат да нарастват, заяви съветникът на украинския президент Михайло Подоляк. Той изключи възможността за провеждане на мирни преговори, тъй като това ще бъде равносилно на капитулация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай