Спазва ли се примирието в Украйна?

По обяд оръжията трябваше да замлъкнат - по руско предложение

Спазва ли се примирието в Украйна? | StandartNews.com

Едностранното руско 36-часово примирие за Коледа, наредено от руския президент, влезе в сила по обяд. Журналисти обаче, съобщават за обстрели и от двете страни на фронта. Украйна отхвърли примирието и определи предложението като опит на Москва да спечели време за прегрупиране на силите си. Американският президент коментира, че с предложението Путин "иска да си поеме глътка въздух".

Без празничност, а с болка и гняв в Украйна се готвят да посрещнат Коледа - първата по време на война. Володимир, жител на Днипро: "Не мога да повярвам, че славяни убиват славяни, че православни убиват православни". По обяд оръжията трябваше да замлъкнат - по руско предложение. Но журналисти от Франс прес съобщиха, че край Бахмут - градът, за който от месеци се водят ожесточени битки, има престрелки от двете страни. За руски удари в Краматорск след влизането в сила на примирието, съобщиха от администрацията на украинския президент.

Нелия, жителка на Краматорск: "Изпитах страх и паника. Това е един ужас, който никой не знае кога ще свърши".

Руската армия твърди, че спазва прекратяването на огъня и обвини Украйна, че продължава да бомбардира градове и руски позиции. Според украинския президент предложеното от Русия примирие е "трик". 

Володимир Зеленски, президент на Украйна: "Сега те искат да използват Коледа като прикритие, за да спрат поне за малко напредването на нашите хора в Донбас. Да преместят до нашите позиции техниката си, боеприпасите си и мобилизираните си военни. Какво ще донесе това? Просто още един висок брой на загиналите".

В изявлението на Кремъл се посочва, че президентът Путин е наредил на войските си да прекратят военните действия, защото се е вслушал в призива на главата на Руската православна църква. По-рано патриарх Кирил призова за коледно примирие, за да могат вярващите да присъстват на църковните служби. 

Наталия, жителка на Киев: "Това е пълно лицемерие. На 31 декември нямаше примирие. На Нова година ни бомбардираха". За първи път от 300 години отцепилата се преди 5 години Украинска православна църква ще отслужи утре Рожденственската литургия в катедралния храм "Успение Богородично" на Киево-Печорската лавра.

Източник: БНТ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай