Сряда,

Си Дзинпин се чу със Зеленски, посочи единствения изход от войната

От: Агенция Стандарт -
2123
Си Дзинпин се чу със Зеленски, посочи единствения изход от войната
A
A
A

Си Дзинпин и Володимир Зеленски проведоха телефонен разговор, съобщиха украинските държавни медии.

"Диалог и преговори са единственият изход от войната", е заявил президентът на Китай по време на телефонния разговор с украинския си колега, предаде китайската агенция Синхуа.

"Проведох дълъг и съдържателен телефонен разговор с президента Си Дзинпин. Вярвам, че този разговор, както и назначаването на посланик на Украйна в Китай, ще дадат мощен тласък на развитието на двустранните ни отношения", заяви Зеленски в Туитър.

Китайският президент е заявил днес, че по отношение на кризата в Украйна Китай винаги стои на страната на мира, като основната му позиция е да насърчава мира чрез преговори, предаде агенция Синхуа.

Диалогът и преговорите са единственият възможен изход от кризата в Украйна и никой не печели от ядрена война, е подчертал още китайският президент.

Си Дзинпин е съобщил също, че Китай ще изпрати специален представител на китайското правителство по евразийските въпроси, който ще посети Украйна и други държави, за да проведе задълбочена комуникация с всички страни относно политическото уреждане на украинската криза, допълва Синхуа.

Малко след разговора беше съобщено още, че Володимир Зеленски е назначил Павло Рябикин за посланик в Пекин, предаде БНР. Рябикин е бил министър по стратегическите промишлени отрасли на Украйна.

След телефонния разговор Русия обвини Украйна, че подкопава инициативите за мир, като отказва да води диалог с Москва, предаде АФП: "Украинските власти и техните западни поддръжници вече показаха своята способност да подкопават мирните инициативи", се подчертава в изявление на руското външно министерство.

Москва поясни, че отчита готовността на Китай да положи усилия за установяване на преговорен процес между Русия и Украйна, но упрекна Киев, че отхвърля всякаква смислена инициатива, целяща постигане на политическо и дипломатическо решение на кризата. Според руското външно министерство Украйна е представила ултиматуми, съчетани с нарочно нереалистични изисквания и е отхвърлила внезапно още в наченката им мирни договорки през пролетта на 2022 г.

Проведеният телефонен разговор между Си Цзинпин и Зеленски коментираха и от Елисейският дворец, откъдето заявиха, че Франция насърчава всеки диалог, който може да допринесе за разрешаване на конфликта в Украйна в съответствие с фундаменталните интереси на Киев и на международното право. 

"Това бе и посланието, което президентът на Франция отправи по време на визитата си в Китай", подчерта антуражът на френския президент Еманюел Макрон. Тогава след срещата на Си с Макрон китайският лидер изрази готовност да се обади на Зеленски, но без да уточнява дата, припомня АФП.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com