Си Дзинпин се чу със Зеленски, посочи единствения изход от войната

След телефонния разговор Русия обвини Украйна, че подкопава инициативите за мир

Си Дзинпин се чу със Зеленски, посочи единствения изход от войната | StandartNews.com

Си Дзинпин и Володимир Зеленски проведоха телефонен разговор, съобщиха украинските държавни медии.

"Диалог и преговори са единственият изход от войната", е заявил президентът на Китай по време на телефонния разговор с украинския си колега, предаде китайската агенция Синхуа.

"Проведох дълъг и съдържателен телефонен разговор с президента Си Дзинпин. Вярвам, че този разговор, както и назначаването на посланик на Украйна в Китай, ще дадат мощен тласък на развитието на двустранните ни отношения", заяви Зеленски в Туитър.

Китайският президент е заявил днес, че по отношение на кризата в Украйна Китай винаги стои на страната на мира, като основната му позиция е да насърчава мира чрез преговори, предаде агенция Синхуа.

Диалогът и преговорите са единственият възможен изход от кризата в Украйна и никой не печели от ядрена война, е подчертал още китайският президент.

Си Дзинпин е съобщил също, че Китай ще изпрати специален представител на китайското правителство по евразийските въпроси, който ще посети Украйна и други държави, за да проведе задълбочена комуникация с всички страни относно политическото уреждане на украинската криза, допълва Синхуа.

Малко след разговора беше съобщено още, че Володимир Зеленски е назначил Павло Рябикин за посланик в Пекин, предаде БНР. Рябикин е бил министър по стратегическите промишлени отрасли на Украйна.

След телефонния разговор Русия обвини Украйна, че подкопава инициативите за мир, като отказва да води диалог с Москва, предаде АФП: "Украинските власти и техните западни поддръжници вече показаха своята способност да подкопават мирните инициативи", се подчертава в изявление на руското външно министерство.

Москва поясни, че отчита готовността на Китай да положи усилия за установяване на преговорен процес между Русия и Украйна, но упрекна Киев, че отхвърля всякаква смислена инициатива, целяща постигане на политическо и дипломатическо решение на кризата. Според руското външно министерство Украйна е представила ултиматуми, съчетани с нарочно нереалистични изисквания и е отхвърлила внезапно още в наченката им мирни договорки през пролетта на 2022 г.

Проведеният телефонен разговор между Си Цзинпин и Зеленски коментираха и от Елисейският дворец, откъдето заявиха, че Франция насърчава всеки диалог, който може да допринесе за разрешаване на конфликта в Украйна в съответствие с фундаменталните интереси на Киев и на международното право. 

"Това бе и посланието, което президентът на Франция отправи по време на визитата си в Китай", подчерта антуражът на френския президент Еманюел Макрон. Тогава след срещата на Си с Макрон китайският лидер изрази готовност да се обади на Зеленски, но без да уточнява дата, припомня АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай