Вторник,

Шойгу подскочи, остро предупреждение

От: Агенция Стандарт -
6693
Шойгу подскочи, остро предупреждение
A
A
A

Руският министър на отбраната предупреди, че присъединяването на Финландия към НАТО и действията от страна на алианса за повишаване на бойната му готовност увеличават риска от конфликт. 

ВИЖ ОЩЕ: Тържествено събитие! Финландия става член на НАТО

"НАТО възприе комплекс мерки за повишаване на бойната готовност на обединените въоръжени сили и засилва учебно-бойната и разузнавателната дейност край границите на Русия и Беларус. В близко бъдеще предстои и Финландия да стане член на алианса", каза Сергей Шойгу на съвещание с висшия команден състав на руските въоръжени сили, предаде БТА.

ВИЖ ОЩЕ: Лавров е ядосан, обвини Запада в коварен план за Русия и Китай

По думите му това създава значителен риск от разширяване на конфликта в Украйна, но няма да повлияе на специалната военна операция, посочва ТАСС.

Шойгу обвини НАТО в антируски курс, който според него все по-усилено се следва от алианса, и в тази връзка той отбеляза, че Западът увеличава военната помощ за Украйна във вид на бронирана техника и друго въоръжение и обмисля "възможността да предостави на Киев оперативно-тактически ракети АТАКМС (ATACMS) с обсег до 300 км".

ВИЖ ОЩЕ: Зеленски посочи единственото условие за мир с Русия

На заседанието с генералите министърът засегна и въпроса за военното сътрудничество с Беларус. Той съобщи, че въоръжените сили на Минск вече разполагат с изтребители, способни да носят ядрени бойни глави, и че Русия е предоставила на Беларус ракетни комплекси "Искандер", които също могат да изстрелват както конвенционални ракети, така и такива с ядрени бойни глави.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com