Тържествено събитие! Финландия става член на НАТО

Това ще стане на заседанието на министрите на външните работи на Алианса днес и утре

Тържествено събитие! Финландия става член на НАТО | StandartNews.com

Финландската страна ще бъде официално приета за членка на НАТО на заседанието на министрите на външните работи на Алианса днес и утре. В щаб-квартирата на Пакта в Брюксел днес тържествено ще бъде издигнат нейният национален флаг до знамената на другите 30 страни-членки.

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи тази седмица като "историческа" и подчерта, че от днес Финландия, като пълноправен член на Алианса, ще участва във всички негови срещи, дейности и военни структури. Миналата седмица парламентите на Унгария и Турция ратифицираха протокола за присъединяването на Финландия към НАТО, с което отпаднаха и последните пречки по пътя й към Пакта.

Също днес ще се проведе заседание на комисията НАТО-Украйна. В него ще участва украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, с когото ще бъде обсъдена допълнителната помощ за Киев. "Путин не се готви за мир, а за още война", каза Столтенберг.

Нарастващото влияние на Китай ще бъде друга тема на дебати. Столтенберг предупреди, че и най-малката помощ от страна на Китай за Русия ще бъде огромна грешка.

Партньорите на НАТО - Япония, Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея - ще имат свои представители на важната среща на Алианса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай