Лавров е ядосан, обвини Запада в коварен план за Русия и Китай

Западът се опитва да попречи на развитието на отношенията между Русия и Китай

Лавров е ядосан, обвини Запада в коварен план за Русия и Китай | StandartNews.com

Руският външен министър е недоволен, защото смята, че Западът се опитва да попречи на развитието на отношенията между Русия и Китай, като вбие клин между двете държави. Лавров коментира неравнопоставените им отношения и зависимостта на Москва от Пекин в публикувано днес интервю, цитирано от Ройтерс.

В интервюто пред ежедневника "Аргументи и факти" министърът каза още, че враждебната позиция на Европейския съюз към Москва означава, че той е "изгубил" Русия. Лавров допълни, че Москва ще прилага твърд подход към Европа, ако е необходимо.

Министърът каза, че 10-часовите преговори между руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Цзинпин миналия месец са издигнали "стратегическото партньорство" между Москва и Пекин отвъд "чисто двустранния контекст".

"Естествено споделяме усещане за другарство и готовност да застанем рамо до рамо в защита на фундаменталните интереси едни на други", каза Лавров за "Аргументи и факти".

Министърът каза, че намеците за неравнопоставени отношения между Москва и Пекин "се преувеличават основно от страна на неприятелски държави" от доста дълго време.

"Виждаме в това опит да се хвърли сянка върху нашите успехи, да се вбие клин в приятелството между Москва и Пекин", каза Лавров.

Министърът каза, че влошаването на отношенията с ЕС е по вина на самите европейци, които подкрепят Украйна изпращайки оръжие и инструктори на, по думите му,  "престъпния режим" в Киев.

"ЕС изгуби Русия. Но вината си е негова. Именно страните членки на ЕС и лидерите на блока са онези, които открито обявяват необходимостта да се нанесе, по думите им, стратегическо поражение на Русия", каза Лавров.

"В отговор на враждебните стъпки ще приложим, ако се налага, твърд подход, основан на руските национални интереси и принципите на реципрочността, възприети в дипломатическата практика", обобщи министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай