Руски провали в Украйна, расте военният натиск върху Путин

Руските сили продължават да нанасят артилерийски и въздушни удари по Мариупол

Руски провали в Украйна, расте военният натиск върху Путин | StandartNews.com

Руски военни сили са атакували множество селища в Източна Украйна, опитвайки се да разширят контрола си в региона, но не всички нападения са били успешни, съобщи днес украинската армия, цитирана от Асошиейтед прес.

В ежедневната си оперативна сводка генералният щаб на въоръжените сили на Украйна обяви, че руските военни продължават да нанасят артилерийски и въздушни удари по пристанищния град Мариупол, като се фокусират върху блокиране на украинските бойци в последния им бастион в стоманодобивния завод "Азовстал".

При продължаващата руска кампания в източната част на Украйна са били извършени нападения срещу селища край Донецк, Лиман, Бахмут и Курахово, добавиха украинските въоръжени сили. Руските сили са обстрелвали с артилерия украински войски в посока Новопавловск и Запорожие, голям индустриален град, който даде подслон на бежанци от Мариупол.

Руските сили прехвърлят и допълнителна артилерия към гранични райони в близост до северната Черниговска област, където вчера нанесоха удар по училище и общежитие.

Трябва да продължим да оказваме натиск върху Русия, като доставяме повече оръжия на Украйна, заяви днес британската външна министърка Лиз Тръс, която участва в среща на външните министри на страните от Г-7, предаде Ройтерс.

"Много е важно сега да продължим да оказваме натиск върху Владимир Путин, като доставяме още оръжия на Украйна и засилваме санкциите", каза пред журналисти Тръс в курорта Вайсенхаус, Северна Германия. "Единството на Г-7 е жизненоважно за защитата на свободата и демокрацията по време на тази криза и ще продължим да работим заедно, за да постигнем това", добави британската министърка.

Френският й колега Жан-Ив Льо Дриан увери също Киев, че подкрепата на държавите от Г-7 ще продължи и в бъдеще. "Ще продължим и в бъдеще да подкрепяме борбата на Украйна за нейния суверенитет до победата на Украйна", каза министърът. "Не сме във война с Русия, Москва е тази, която е във война с Украйна. Има агресор и жертва и ние подкрепяме жертвата на агресия", допълни Льо Дриан.

Външните министри на държавите от Г-7 (Германия, Франция, Италия, Канада, САЩ, Япония и Великобритания), към които се присъединиха техните колеги от Украйна и Молдова - Дмитро Кулеба и Нику Попеску, се събраха вчера на тридневна среща, за да решат как да помогнат на Киев в съпротивата му срещу руската инвазия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай