Путин бесен на Запада. Какво се опитва да направи с Русия

Президентът на Русия отправи по телевизията най-дългото си новогодишно послание досега

Путин бесен на Запада. Какво се опитва да направи с Русия | StandartNews.com

Президентът Владимир Путин заяви в новогодишно видеообръщение, че страната му никога няма да се предаде на опитите на Запада да използва Украйна като инструмент за унищожаване на Русия. 

В обръщението, излъчено по руската държавна телевизия, Путин каза, че Русия се бие в Украйна, за да защити своята "родина" и да осигури "истинска независимост" на своя народ. 

В деветминутно послание - най-дългото новогодишно обръщение през неговото 20-годишно управление, Путин обвини Запада, че лъже Русия и че провокира Москва да започне това, което тя нарича "специална военна операция" в Украйна. 

"Години наред западните елити лицемерно ни уверяваха в своите мирни намерения", каза той в реч, заснета пред руски военнослужещи в щаба на Южния военен окръг на Русия. 

„Всъщност по всякакъв възможен начин те насърчаваха неонацистите, които провеждаха открит тероризъм срещу цивилни в Донбас“, каза Путин в необичайно войнствена новогодишна реч, посочва Ройтерс.

По-рано днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу се зарече, че победата в Украйна е "неизбежна", като похвали героизма на руските войници, които се бият на фронтовата линия, и тези, които са загинали по време на 10-месечната война.

"Западът излъга за мира", каза Путин. "Той се подготвяше за агресия... и сега те цинично използват Украйна и нейния народ, за да отслабят и разцепят Русия."

„Ние никога не сме позволявали това и никога няма да позволим на никого да ни причини това", цитират руските държавни информационни агенции думите на Путин в клипа, излъчен в полунощ в Далечния изток на Русия.

Киев и Западът отхвърлят твърденията на Москва за началото на конфликта и казват, че Путин е започнал неоснователна агресивна война в опит да завземе територия и да свали украинския президент Володимир Зеленски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай