Проблем с руската операция в Украйна, Пригожин бие тревога

Създателят на Вагнер Евгений Пригожин отново се оплаква от армейското ръководство

Проблем с руската операция в Украйна, Пригожин бие тревога | StandartNews.com

Създателят на руската частна наемническа група "Вагнер" Евгений Пригожин се оплака, че силите му изпитват недостиг на боеприпаси и предупреди, че ако бъдат принудени да се оттеглят, целият руски фронт ще рухне, съобщи Ройтерс.

Във видео, публикувано през уикенда, Пригожин казва: "Ако "Вагнер" се оттегли сега от Бахмут, целият фронт ще рухне. Ситуацията няма да бъде приятна за всички формирования, които защитават руските интереси".

Ройтерс не може да потвърди от независим източник кога и къде е записано видеото. То е публикувано в канал в Телеграм, който разпространява новини за Пригожин и се свързва с групата "Вагнер", но не е на обичайния информационен канал на Пригожин.

В петък основателят на "Вагнер" заяви, че групировката "практически е обградила Бахмут", където боевете се засилиха през последната седмица, а руските сили атакуват от почти всички страни.

В неделя обаче той се оплака, че повечето от боеприпасите, обещани на силите му от Москва през февруари, все още не са доставени.

"Засега ние се опитваме да установим причината: дали е просто обикновена бюрокрация или предателство", каза Пригожин по обичайния си канал в Телеграм.

Наемническият водач редовно критикува руското военно ръководство. През миналия месец той обвини министъра на отбраната Сергей Шойгу и други в "предателство" заради забавяне на боеприпаси за неговите сили.

В почти четириминутно видео, публикувано в канала "Оркестър Вагнер" в Телеграм в събота, Пригожин казва, че силите му са обезпокоени, че Москва иска да ги използва като изкупителни жертви, ако Русия изгуби войната. "Ако отстъпим, ще останем завинаги в историята като хората, които са направили главната крачка към загубата във войната", казва той.

"Именно това е проблемът с глада за боеприпаси", заявява Пригожин, който видимо се намира в бункер. Той допълва, че хората му се чудят дали са жертва на постановка за поражение от висшето военно ръководство или може би дори от някого "по-високо".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай