Макрон с големи обещания към Зеленски

Двамата са обсъдили войната в телефонен разговор

Макрон с големи обещания към Зеленски | StandartNews.com

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че е имал "дълъг и смислен" телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон за войната в Украйна, съобщи Ройтерс.

"Разказах за хода на военните действия, за операцията за спасяването на военните от (завода) "Азовстал" и визията за перспективите на преговорния процес. Повдигнат беше и въпросът за доставка на гориво за Украйна", написа Зеленски в Tуитър.

"Обсъдихме и подкрепата за отбраната от страна на Франция, подготовката на 6-ия пакет от санкции (на Европейския съюз срещу Русия), възможните начини за износ на украински селскостопански продукти. Проведохме обсъждане по същество на молбата ни за статут на кандидат за членство в ЕС", добави украинският президент.

Макрон обещал на Зеленски, че оръжейните доставки от Франция за Украйна ще се увеличат през следващите дни, съобщи Елисейският дворец в комюнике. Готови сме да отговорим на искания за допълнителна помощ, отбелязал френският президент в днешния телефонен разговор.

Макрон казал още, че кандидатурата на Украйна за членство в Европейския съюз ще бъде обсъдена на среща на върха на ЕС другия месец. Той повторил идеята си за създаване на "паралелна европейска общност" извън ЕС, за да бъде улеснена европейската интеграция на Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай