Лукашенко каза кога започват мирните преговори за Украйна

Беларус разчита, че Русия ще победи в конфликта с Украйна

Лукашенко каза кога започват мирните преговори за Украйна | StandartNews.com

Президентът на Беларус Александър Лукашенко предположи, че през есента могат да започнат мирни преговори за Украйна, предаде ТАСС.

"Най-важното е този конфликт да приключи... И това, че през септември те (преговорите) могат да се състоят, е също малко вероятно. Много неща обаче показват, че през есента ситуацията трябва да се промени и ще започнем да разговаряме на масата на преговорите. Възможно е това да не стане през септември, а по-късно, но пак през есента", каза Лукашенко по време на среща с чуждестранни и беларуски журналисти.

Беларус разчита, че Русия ще победи в конфликта с Украйна, каза Лукашенко в отговор на журналистически въпрос.

Беларуският президент отбеляза обаче, че онези, които не искат победа на Москва, трябва да седнат на масата за преговори с Русия.

Лукашенко посочи, че не поддържа контакти с украинския лидер Володимир Зеленски.

"Що се отнася да комуникационните канали най-малкият ми син има телефона на Зеленски, други комуникационни канали (с Киев) нямаме. Не поддържаме отношения с тях и знаете, че не аз съм причината за това", каза беларуският президент.

"Русия е бъдещето на планетата. Там са всички ресурси, в Русия умеят да създават водещи технологии: космически, ядрени технологии, оръжия и други", каза Лукашенко.

Беларуският президент изрази мнение, че Русия трябва "да се изявява по-активно", например, Москва трябва да бъде консолидираща сила на постсъветското пространство.

Лукашенко заяви, че възможна експлозия в Запорожката АЕЦ няма да сложи край на конфликта в Украйна, но ще нанесе огромни щети на всички страни в Европа.

"Дори ако бъде взривена централата, войната няма да свърши с това. Това обаче ще нанесе огромни щети на цяла Европа и не само на Европа, а на целия Евразийски континент. Последиците ще стигнат и до Америка. Войната обаче няма да свърши с това", каза беларуският президент.

Той заяви също, че е не обсъждал ситуацията със Запорожката АЕЦ с руския президент Владимир Путин.

"С президента Путин не сме обсъждали ситуацията със Запорожката АЕЦ. Ситуацията е проста: ако вие американците и Украйна не искате там да се случи това, за което говорите, това няма да се случи. На Русия не и трябва да взривява Запорожката АЕЦ. Тя се намира в руски ръце. За какво им е да я взривяват?", допълни Лукашенко.

По-рано Зеленски обвини Русия, че готви терористичен акт в Запорожката АЕЦ, а Украйна проведе учения за реакция на ядрена авария в районите, намиращи се в близост до централата, посочва ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай