Киев бие по руските войски с ракети на Ким Чен-ун

Северна Корея и Русия отричат да са сключвали сделки за оръжия

Киев бие по руските войски с ракети на Ким Чен-ун | StandartNews.com

Военнослужещи на Украйна са видени да използват севернокорейски ракети, които според тях са били завзети от "приятелска" на КНДР държава, преди да бъдат изпратени в Украйна, пише в днешния си брой в. "Файненшъл таймс".

Според украинското министерство на отбраната оръжията вероятно са били завзети от руснаците, допълва вестникът.

САЩ обвиниха Северна Корея, че предоставя оръжия на Русия, включително предполагаеми доставки по море, без да посочат доказателства, а севернокорейски оръжия не се виждат често на бойните полета в Украйна.

Северна Корея и Русия отричат да са сключвали сделки за оръжия.

Но украински войски, използващи съветските реактивни системи за залпов огън "Град" в близост до разрушения източен град Бахмут, място на продължителни жестоки сражения, са показали севернокорейските оръжия, пише британският вестник.

"Файненшъл таймс" припомня, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу направи необичайна визита в Пхенян тази седмица по случай 70-годишнината от края на Корейската война, което бе първото посещение на най-високопоставения руски официален представител на отбраната след разпадането през 1991 г. на бившия Съветски съюз.

Според Ройтерс по време на посещението си Шойгу е бил сниман да разглежда забранени севернокорейски балистични ракети заедно с лидера Ким Чен-ун на военно изложение в Пхенян - знак за задълбочаване на връзките между двете страни в момент, когато всяка от тях се изправя срещу САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай