Идва ли решение на украинската криза? Говори Лавров

Лавров сравни украинската криза с Карибската криза отпреди 60 години

Идва ли решение на  украинската криза? Говори Лавров | StandartNews.com

Руският външен министър Сергей Лавров изтъкна за пореден път готовността за преговори за преодоляване на украинската криза, информира БНР. 

„Президентът Путин неведнъж говори за това, че ние никога не сме се отказвали и не се отказваме от преговори. Предупреди, че тези, които се отказват, трябва да разберат, че колкото повече отлагат преговорите, толкова по-трудно ще им бъде после да се договарят. В речта си на 30 септември Путин още веднъж призова киевския режим да прекрати бойните действия и да седне на масата за преговори. Но Западът още веднъж пропусна това "между ушите", а Зеленски заяви, че няма да се договаря със сегашния президент на Русия“, каза Лавров в телевизионно интервю, разпространено от руското външно ведомство.

В същата реч, която той цитира, Владимир Путин обяви повече от 100 000 квадратни километра украински земи в Запорожието, Донбас и Херсон за присъединени към Руската федерация.

В днешното си интервю Лавров сравни украинската криза с Карибската криза отпреди 60 години, когато Съветският съюз и Съединените щати достигнаха до ръба на ядрен конфликт. Според Лавров, инициаторът на тогавашната криза са били Съединените щати заради разполагането на ракети в Турция. Днес Москва вижда сходна заплаха във въоръжаването на Украйна:

„В далечната 1962 година Никита Хрушчов и Джон Кенеди намериха в себе си сили да проявят отговорност и мъдрост. Днес обаче такава мъдрост от страна на Вашингтон и неговите сателити засега не виждаме“.

Западът започна да въоръжава Киев със системи за залпов огън с обсег до 80 километра едва през май - три месеца, след като руската армия нахлу в Украйна. Настояването на украинските власти за по-далекобойни системи е отхвърляно досега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай