Евросъюзът вбеси Москва, засилва подкрепата за Украйна

"Никога не сме изпълнявали мисия от такъв мащаб", казва европейски служител

Евросъюзът вбеси Москва, засилва подкрепата за Украйна | StandartNews.com

Европейският съюз засилва военната си подкрепа за Украйна, като се очаква да започне днес мисия за обучение на 15 000 украински войници на територия на ЕС и отпускането на нови 500 милиона евро за доставка на оръжия, съобщи Франс прес.

Това е голяма стъпка и първа подобна за ЕС, отбелязва европейски служител, според когото "Никога не сме изпълнявали мисия от такъв мащаб".

Очаква се външните министри на 27-те страни членки да одобрят тези две решения на среща в Люксембург днес и мисията да започне незабавно да функционира, добавя дипломатически източник, цитиран от АФП.

В момента в различни държави от ЕС, особено Германия и Франция, се провеждат курсове за обучение на украински войници, които се обучават да използват оръжия, ракетни установки и системи за противовъздушна отбрана, доставени от Европа.

Франция съобщи в събота, че ще обучи "до 2000 украински войници" на своя територия.

Общо целта е да се осигури "базово обучение" на 12 000 украински войници и "специализирано обучение" на 2800 други, според европейски източник.

В самата Украйна тежки боеве се водят около градовете Соледар и Бахмут, в Донбас, съобщи президентът Володимир Зеленски в снощното си обръщение, цитиран от Ройтерс.

"Ключовите горещи точки в Донбас са Соледар и Бахмут", заяви Зеленски и допълни: "Там се водят много тежки битки".

Град Бахмут е следващата цел на руските въоръжени сили в бавното им настъпление през района на Донецк, след като превзеха ключовите индустриални градове Лисичанск и Северодонецк през юни и юли. Соледар се намира точно на север от Бахмут.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай