Евгений Дайнов: Чака ни нещо много грозно

Задава се бунт на излъганите

Евгений Дайнов: Чака ни нещо много грозно | StandartNews.com
  • Задава се бунт на излъганите

За руснаците е съвършено наясно, че мобилизацията няма как да остане "частична" - не и в Русия, където (както отбелязва още философът Бердяев) частичните решения не виреят и правилото е "всичко или нищо".

Руснаците знаят, че е въпрос на време Путин да затвори границите на страната, за да не избягат мъжете, годни да носят оръжие. Руснаците знаят, че обявените критерии, по които да се провежда мобилизацията, изобщо няма да бъдат спазвани. Вместо да бъдат призовавани мъже с военен опит, униформените просто ще ловят по улиците всички млади мъже, които видят - както отдавна правят на територията на Луганската и Донецката "републики", пише професор Евгени Дайнов в коментар за "Дойче веле".

Оттук насетне ще става грозно. Руснаците си дават съвършено ясната сметка, че преди 20 години са сключили сделка с дявола: продали са си душата срещу шепа монети, които вече се изпаряват пред очите им. А душата отдавна я няма.

Оттук нататък Путин ще получи бунт на излъганите. А тъй като те вече са продали душата си, този бунт няма да остане в рамките на поведение, което бихме могли да разпознаем като цивилизован граждански протест.

Путин няма да си има работа с "жълти жилетки" или с движението "Окупирай!". Няма да стане веднага, но в крайна сметка той ще се сблъска с онзи древен руски бунт, който поетът Пушкин нарича "безсмислен и безпощаден".

Освен, разбира се, ако преди неговото избухване някой в Кремъл не реши въпроса по начина, по който след смъртта на Сталин членовете на Политбюро са решили претенциите на Берия да вземе цялата власт: с изстрел в челото.

Едно вече е ясно: каквото и да се случи оттук насетне, то ще бъде много, много грозно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай