Драма с бойци от батальона Азов, Украйна се моли на САЩ

Заводът "Азовстал" остава последният бастион на съпротивата в Мариупол

Драма с бойци от батальона Азов, Украйна се моли на САЩ | StandartNews.com

Заместник-командирът на батальона "Азов" Святослав Паламар обяви днес, че последната украинска военна част, която се държи в опустошения пристанищен град Мариупол, ще се съпротивлява на руските сили, докато може, въпреки недостига на храна, вода и лекарства, предаде Асошиейтед прес.

На видеоконференция с участието на представители на украинските власти и американски генерали Паламар призова САЩ да помогне за евакуирането на около 600 ранени войници от завода "Азовстал" и за извеждането на останалите украински бойци от комплекса, който е последният бастион на съпротивата в Мариупол.

Преговорите за освобождаване на украинските войници от "Азовстал" са "изключително трудни", заяви вицепремиерът Ирина Верешчук, цитирана от ДПА.

Тя обеща да бъде направено всичко възможно за спасяването на военните. "Възможно е (обаче) резултатът да не удовлетвори всички", предупреди в същото време Верешчук.

Представители на украинските власти съобщиха за тежки сражения и нови жертви в Донбас - промишления източен украински регион, който Русия си е поставила за цел да превземе.

Един цивилен е бил убит, а 12 - ранени, при руски артилерийски обстрел по град Авдеевка в Донецка област, каза губернаторът на източния украински регион Павло Кириленко.

Трима човека загинаха при обстрел в село Шебелинка, Харковска област, предаде ДПА, като се позова на местните власти.

Двама цивилни бяха убити от руската артилерия в Луганска област, съобщи администрацията на губернатора.

Боевете в Донбас набират сила. Според представители на западни правителства руската армия не постига особен напредък в своята офанзива, а при това се очаква украинската съпротива да стане още по-ожесточена, отбелязва ДПА.

Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова от своя страна съобщи, че подготвя 41 дела по обвинения във военни престъпления срещу руски войници, предаде АП.

Тя не уточни колко от заподозрените ще бъдат съдени задочно.

Вчера руски военен бе изправен пред украински съд за първи път от началото на войната на 24 февруари. Вадим Шишимарин, на 21 години, ще бъде съден за убийството на невъоръжен украински цивилен в началото на инвазията.

Венедиктова каза, че другата седмица вероятно ще са предварителните изслушвания на още двама заподозрени, които се намират на украинска територия.

От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари ООН е регистрирала смъртта на повече от 3500 цивилни. Повечето наблюдатели обаче смятат, че убитите са много повече, отбелязва ДПА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай