Зимният сезон! Очакват 1,7 млн. чужденци

Надежда за още по-силен зимен сезон

Зимният сезон! Очакват 1,7 млн. чужденци | StandartNews.com

С надежда за още по-силен зимен сезон от миналия, от Института за анализи и оценки в туризма прогнозират над 1 милион и 700 хиляди чужденци да се отправят към планините ни тази зима. Очакват се и около 3 милиона пътувания на българи из цялата страна. Според експертите, за първа зима след пандемията ще отбележим и ръст на туристи, изчислен на 5%. Повече от половината гости ще дойдат от страни от Европейския съюз, следвани от Великобритания, Турция, Република Северна Македония и Сърбия. Въпреки събитията в Израел, от Министерството на туризма изразяват готовност да посрещнат и обичайните за ски курортите ни израелски туристи като гарантират, че са предприели мерки, с които да осигурят безопасността им. Чужденците идват обичайно за по-дълго време, като се възползват най-често от 7-дневните пакети. Българските туристи пък избиpaт пpeдимнo yи?eнд вa?aнции с по 2 нощувки.
През миналия зимен сезон България за пръв път достигна нивата от 2019 г. НСИ отчете февруари като най-силния през последното десетилетие. Освен двойно повече туристи от предходната година, бяха генерирани и рекордни приходи в местата за настаняване от над 92 милиона лева, което е със 70% повече от 2022 г.

В цифри

210 км е общата дължина на ски пистите у нас 

4 са големите курорта, 8 - ски зони, а на различни места в страната има и по-малки отделни писти

2550 метра е най-високото място, където можем да караме ски - в Боровец

3250 метра е най-дългата писта за ски алпийски дисциплини  - зоната "Мечи Чал" към "Пампорово"

75 км е общата дължина на пистите в Банско

130 дни е средната продължителност на ски сезона у нас

За около 100 български общини туризмът е основен поминък

Малко над 28 млн. лв. е бюджетът за туризъм за 2024 г., като почти не е променян през последните години

Около 166 000 души, или около 17% от работещите у нас, са заети в сферата на туризма. Съпътстващите сектора индустрии дават хляб на още около 1 милион души.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай