Жегата удари рекорд! 53 градуса в САЩ

Гърция отново пламна, туристи нагазиха във фонтаните в Рим

Жегата удари рекорд! 53 градуса в САЩ | StandartNews.com
  • Гърция отново пламна, туристи нагазиха във фонтаните в Рим

Екстремно горещото време силно влияе на почти всички страни, не само в Европа, но и в Америка и Азия. В САЩ през последните дни бе счупен нов рекорд в Аризона, където за деветнадесети пореден ден температурите надхвърлиха 43 градуса по Целзий. Европейският съюз издаде предупреждение за високи температури в Италия, североизточна Испания, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора. Горещите вълни на места покачиха температурата до 53 градуса в Калифорния и над 52 градуса в северозападен Китай, това съчетано с пожари в Гърция и швейцарските Алпи, както и наводнения в Индия и Южна Корея, пише ABC.

От явлението Ел Ниньо Европа е една от най-потърпевшите. В Италия регистрираха нови рекорди, като в Рим температурата надхвърли 41 градуса на сянка, а по италианските острови надмина дори 47 градуса. Из световните агенции се появиха снимки на туристи, които се опитват да се разхладят, като се пръскат с вода от фонтаните в Рим и стоят в близост до големи вентилатори, поставени пред Колизеума.

Метеоролозите стресираха още повече туристите и жителите на страната, като казаха, че температурите може да надхвърлят 47 градуса в редица италиански градове. В Гърция горските пожари бушуват северно от Атина, като се засилват отново заради горещата вълна. Акрополът в Атина беше затворен в края на миналата седмица, за да предпази посетителите от надхвърлящите 40 градуса горещини.

В Италия министерството на здравеопазването издаде червен сигнал за опасно време за 20 от 27-те основни града на страната. Министерството на здравеопазването призова регионите да увеличат услугите за доставки по домовете, за да не е налага възрастните хора да напускат жилищата си, ако имат нужда от помощ. В страната са създадени и специални станции в болниците за лечение на спешни случаи, пострадали от горещините. Световната метеорологична организация предупреди за повишен риск от смътни случаи заради екстремното време. Миналата година в Европа от горещото време загинаха над 60 000 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай