Защо тъгува Киану Рийвс

Феновете се надяват, че самотникът най-сетне е открил "сродната си душа"

Защо тъгува Киану Рийвс | StandartNews.com
  • Черна серия от загуби на любими хора беляза живота на актьора, известен като най-добрия човек в Холивуд
  • Феновете се надяват, че самотникът най-сетне е открил "сродната си душа"

 

Киану Рийвс е във фокуса на вниманието на журналистите от много години, защото е твърде различен от колегите си в Холивуд. Той е безразличен към парите и лукса, не е обсебен от звездомания и вместо луксозна лимузина, предпочита да кара мотоциклет или да пътува в метро. Той пази личния си живот и всяка негова поява на публично място с придружител се превръща в сензация. Как актьорът преживя загубата на най-добрия си приятел, неродената си дъщеря и съпругата си, почти съсипа кариерата си, но остана добър човек, разказва "Лента ру".

В началото на май 2023 г. всички медии по света разпространиха новината, че канадският актьор Киану Рийвс се готви за тайна сватба с любимата си, 50-годишната художничка Александра Грант. "Те искат да пазят всичко в тайна, изключение са членовете на семейството и няколко близки приятели", споделят източници, близки до артиста.

За връзката между Рийвс и Грант стана известно през есента на 2019 г., когато те, хванати за ръце, се появиха на червения килим на благотворително събитие в Музея на изкуствата в Лос Анджелис. Това бе широко отразено в медиите, тъй като Киану е известен от десетилетие с доброволното си уединение. Феновете на актьора, който навърши 59 години на 2 септември 2023 г., почти спряха да се надяват, че той някога ще създаде семейство. Заради безкрайна поредица от лични трагедии, някогашният усмихнат актьор се затвори в себе си и се отдаде на работата си, в която намери отдушник.

Всъщност Рийвс никога не е горял от желание да стане артист. Той, както повечето канадски момчета, мечтае да стане хокейна звезда и да защити честта на страната на Олимпиадата, но тези планове бяха зачеркнати от сериозна травма на крака.

Заради работата на майка си той сменя няколко училища, а поради дислексия е принуден да влезе в специално училище в Торонто. Но не го завършва. Благодарение на желязната си воля той се научава да чете доста бързо. И му става по-интересно да играе на сцената. За първи път Рийвс излиза под прожекторите когато е на 9 г. с малка роля в мюзикъла "Проклетите янки". На 15 играе Меркуцио в пиесата "Ромео и Жулиета", а на 17 отива да завладее големите и малките екрани.

Първият пълнометражен проект за младия актьор е филмът Youngblood от 1986 г., в който той играе с Патрик Суейзи. По това време получава зелена карта и се мести от Торонто в Лос Анджелис.

В началото на 90-те години започват да го канят във високобюджетни филми, като началото е с "Точка на пречупване", за който печели награда на MTV за най-желан актьор. Следват "Дракула" на Франсис Форд Копола и култовият "My Own Private Idaho", в който играе с Ривър Финикс, смятан за един от най-талантливите артисти на своето време. По време на снимките Финикс, който винаги е насърчавал здравословния начин на живот, се пристрастява към наркотиците и през 1993 г. умира от свръхдоза хероин, кокаин и валиум пред входа на нощен клуб. Тази загуба е първият болезнен удар за Киану. "Виех като куче. Опитах се да потисна този кошмар с лекарства - не помогна. Напротив, винаги помнех, че именно те съсипаха Ривър. Смъртта му беше предупреждение за мен. Оттогава никога не съм се докосвал до наркотици. С кокаина не бягахме от ежедневието, просто се забавлявахме. И така всичко приключи", казва Киану Рийвс.

За да заглуши болката, кой се хвърля в работана. През 1994 г. снима "Скорост" със Сандра Бълок, който събира 350,5 млн. долара - почти 12 пъти над бюджета му. Хонорарът на Киану за ролята е 1,2 милиона долара.

В очакване на щастието и черната серия

Личният живот на Киану през този период също се развива успешно. Въпреки че е смятан за секс символ, той никога не е бил сърцеразбивач като Джордж Клуни и не е избирал топмодели за свои спътници като Леонардо ди Каприо. Скромният асистент на режисьора Дейвид Линч, амбициозната актриса Дженифър Сайм, спечелва сърцето му. Влюбените се готвят за сватба и в началото на новото хилядолетие обявяват предстоящия нов член на семейството. Рийвс и Сайм мечтаят да са родители, а нероденото им момиченце вече си има име - Ава Арчър. Малко преди раждането, точно когато Киану снима първата част на "Матрицата", лекарят казва на Дженифър, че животът на детето в утробата е прекъснат поради кръвен съсирек в пъпната връв.

Загубата на неродена дъщеря силно повлиява на отношенията на влюбените и те скоро решават да се разделят. Рийвс се потапя в работата си, а

Дженифър се опитва да забрави с помощта на алкохол, наркотици и шумни партита. През нощта на 1 април 2001 г. тя сяда пияна зад волана на джипа си без предпазен колан и се блъска с висока скорост в три паркирани коли. Тялото й е открито едва на сутринта до разбитата й кола.

Киану погребва неслучилата се съпруга до неродената им дъщеря и отказа да говори публично по тази тема. Само веднъж нарушава мълчанието: "Скръбта променя формата си, но никога не свършва. Когато хората, които обичаш, си тръгнат, оставаш сам. Липсва ми времето, когато бях с тях. Чудя се какво би било настоящето, ако те бяха тук", казва той.

Но черната серия продължава. Сестра му, която смята за най-близкия си човек, е диагностицирана с агресивна форма на левкемия. Прогнозите не са добри. Но актьорът не се отказва: той купува къща на сестра си на Хаваите, води я в най-добрите европейски клиники и прекарва дни и нощи край леглото й. Усилията му не са напразни и болестта се оттегля.

След преживените трагедии Рийвс започва да избягва сериозни връзки. В същото време той не се превръща в безчувствен циник, а напротив, започна да проявява още повече съчувствие към хората. От $114 милиона, които Рийвс печели за три филма от франчайза на "Матрицата", той даде 80 милиона на каскадьори и специалисти по специални ефекти в знак на благодарност за тяхната работа. Спонтанните прояви на доброта на снимачната площадка му печелят репутацията на най-добрия човек в Холивуд, а добрите му дела са легендарни. Винаги помага, когато може и колкото и да бърза, ще спре за селфи с фен. Но въпреси че е известен, печели милиони долари и се радва на огромен успех сред жените, той избягва шумните компании и излиза на червения килим само ако работата го изисква. Рийвс прекарва вечерите си в четене на сценарии с цигара и чаша вино или карайки някой от мотоциклетите си.

С течение на времето самотата става неговата броня срещу досадното внимание на журналистите. Предпочита да празнува рождения си ден със сестра си, най-често прекарва времето си сам в мисли и мълчание. Може би поради тази причина той стана известен като най-тъжната холивудска знаменитост. Това тръгва от снимка от 2010 г., на която Рийвс седи на пейка в парка, яде сандвич и храни птиците. Наложи се актьорът да я коментира -  той заяви, че митът за "тъжния Киану" е много пресилен и не е толкова самотен, колкото може да изглежда отстрани. Феновете обаче решиха, че 15 юни ще бъде неофициален празник - Денят на повдигането на настроението на Киану Рийвс.

"Искам да намеря моята сродна душа"

През 2014 г. кариерата на Рийвс претърпява нов обрат.

След няколко неуспешни филма, актьорът се превъплъщава в "учтивия самотен убиец" Джон Уик. Тази роля надмина по популярност дори Нео от Матрицата. Актьорът изпълнява всички каскади сам, за което тренира жиу-джицу четири месеца. Но изглежда, че е отписал възможността да бъде щастлив. В разговор с журналист каза, че след 50 години вече е твърде късно и глупаво да се мисли за семейство и деца. Аферата с Александра Грант обаче може би ще бъде неговата награда за всички страдания и години на самота. В едно интервю Рийвс, който обикновено не е склонен да отговаря на лични въпроси, признава: "Искам да намеря моята сродна душа. Бих искал хармонична връзка с жена, на която да мога да се отдам".

Двамата се познават още от 2009 г., имат много общи интереси, приятели са. Дори са съсобственици на малка издателска къща X Artists' Books.

Рийвс все още е основният интроверт на Холивуд, не рекламира благотворителната си дейност и предпочита да обсъжда творчеството, а не личния си живот. Очевидно е обаче, че той се усмихва по-често и изглежда абсолютно спокоен до новата си любима.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай