Заразихме децата с желание за работа

Учениците сами започнаха да търсят още знания и поемаха инициатива

Заразихме децата с желание за работа | StandartNews.com
  • Дуалното обучение е бъдещето на минната индустрия. През изминалата учебна година в страната се обучаваха дуално близо 300 ученици в 31 специалности. 104-ма ученици  завършиха своето дуално обучение през 2023 г. Браншът работи с над 10 професионални гимназии в страната. Партнира си и с Минно-геоложкия университет, Университета по архитектура, строителство и геодезия и Химико-технологичен и металургичен университет. "Стандарт" потърси мненията на ментори и ученици, за да представи цялостната картина на дуалното обучение.

 

  • Учениците сами започнаха да търсят още знания и поемаха инициатива
  • Щастлив съм, че ме избраха за ментор, казва заварчикът в Елаците-Мед  Милан Георгиев

 

- Г-н Георгиев, споделете какво е чувството да бъдеш наставник на млади хора, които не са се сблъсквали до момента с професията заварчик?

- Чувствам се изключително щастлив, че избраха именно мен и колегите ми да научим учениците на занаят, да им предадем нашите знания и опит, и да ги запознаем отблизо с тънкостите и естеството на работа в професията "заварчик". Когато започнаха работа при нас, учениците не знаеха какво означават термините "ампераж", "волтаж", "електроди" и т.н. Затова се събрахме с другите ментори и твърдо решихме, че ние сме тези, които трябва да научим децата. И трябва да ги научим именно на това, което ние знаем, да им предадем нашия личен опит и умения. 

- Как се представиха учениците?

- Бяха много изпълнителни. Някак успяхме да им предадем нашата мотивация и да ги заразим с желанието за работа. Нямаше нещо, което да им покажем и те да не искат да изпробват сами след това. През по-голямата част от времето аз бях основно с тях.  Колегите трябваше да покриват аварийни ситуации и когато имаха възможност също прекарваха време с тях. Безкрайно съм удовлетворен от резултатите, които учениците постигнаха за прекараното време с нас. На изпита накрая други колеги споделиха, че според тях не е възможно да се постигнат такива добри резултати за толкова кратко време. Малко след като видяха, че могат да се справят със задачите, учениците сами започнаха да търсят още знания и поемаха инициатива да научават допълнителни неща. Горд съм със себе си, с колегите и с децата най-вече!

- Какъв е съветът ви към децата?

- Бих искал да посъветвам учениците да пазят всичко, което сме им показали и за което сме говорили в главата и в ръцете си. Да не забравят наученото!

 

Менторът Петър Иванов - инженер-енергетик в Елаците-Мед:

Най-ценният урок е безопасността

- Г-н Иванов, споделете какво Ви мотивира да бъдете ментор на ученици, които идват на пробна практика в "Елаците-Мед"?

- Като ментор за втора поредна година на учениците, които се обучават по специалността "Електрообзавеждане на производството" от дуална форма на обучение, се чувствам удовлетворен от постигнатите резултати. Аз обичам своята професия и се старая да предам това и на учениците. Харесвам това, че те имат желание за развитие в тази област. Мотивира ме фактът, че през последните няколко години наблюдаваме липса на кадри в областта на енергетиката и се радвам, че с проекта за дуално обучение мога да предам своите знания и умения на младежите, проявяващи интерес. Старая се да ги насърчавам и да ги мотивирам да продължат своето обучение и да се развиват в тази област. 

- Кой е най-ценният урок, който предавате на децата?

- Лично за мен най-ценният урок е безопасността и винаги съм се стремял да ги насочвам да мислят и действат разумно. Занапред ще продължа да предавам своя опит, защото всеки урок е ценен и всяко ново умение е от полза.

 

Направих най-добрия избор

Владимир Ефтимов е ученик, който е завършил дуалното обучение и вече служител на Елаците-Мед. Работи в сектор електрообзавеждане на производството

- Влади, сподели ни какво е да бъдеш ученик в дуална форма на обучение? Сбърка ли с избора си? Чувстваш ли се удовлетворен от наученото тук и в училище?

- Това е най-добрият ми избор и съм безкрайно доволен от този факт. Всичко, което научих и пътят, който извървях е благодарение на дуалното обучение. Силно се надявам всички ученици, които учат в дуална форма на обучение сега, да съумеят да продължат да се развиват като мен и колегите ми. От началото на юни съм технически сътрудник в електролаборатория в "Елаците-Мед". Наученото тук не се преподава навсякъде. Има много тънкости и умения, които не можеш да ги откриеш в учебниците, но менторите  могат да ти ги покажат. Така в последствие е и по-лесно, и работата върви гладко. Колегите ми са отзивчиви, решаваме предизвикателствата заедно и си помагаме.

- Какво би казал на връстниците си?

- На всички, изправени пред избора дали да се запишат в дуалното обучение, смело бих казал да не се замислят, защото това е едно огромно стъпало за развитие, което не трябва да се пропуска. А компания като Елаците-Мед предоставя и едни от най-добрите условия за провеждането на практическото обучение. За мен това е най-добрият избор за обучение и се надявам след време да стане масова практика. 

От есента ми предстои да изучавам "Енергетика и електрообзавеждане" в Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски", с което продължавам своето лично развитие за придобиване на още повече нови знания и се надявам на професионално израстване в кариерата. Продължавам напред и нагоре!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай