Всички се прекланят пред Адана кебап

Огъня го прави специален

Всички се прекланят пред Адана кебап | StandartNews.com

Адана кебап се превърна в едно емблематично ястие в Турция и по света.
Както подсказва името му, Адана кебап принадлежи към региона Адана, това е един от най-обичаните видове кебап.  Може дасе каже, че той е много подобен на Урфа кебап, различието им един от друг е - пикантността. Ако сте от тези, които казват "Няма да се откажа от болката!", Адана кебап е точно за вас. При него каймата, се прави от специални части от месото, след което се навива на шиш и се пече на огън от дърва. На финала се поднася с пилаф от булгур и печени зеленчуци, превръщайки се в празник на вкуса за любителите на това ястие.

Рецепта от региона Адана

Продукти: кайма - 800 г смес от телешко и агнешко месо най-добре 50/50 (за автентичен вкус каймата трябва да бъде кълцана на ръга), лук - 2 глави, чесън - 5 - 6 скилидки, чушки - 3 бр. печени червени, люти чушки - 1 бр. малка по желание, масло - 50 г много меко, но не стопено, сол, черен пипер, кимион, магданоз

Приготвяне: Скълцайте ситно лука, чесъна и чушките и ги омесете с каймата заедно с нарязаното на малки парченца масло. Овкусете сместа с подправките и магданоза. Оставете да престои 2 часа на хладно. От охладената кайма оформяйте топчета, които са с една идея по-големи от топчета за пинг понг. Нанижете ги на шишчета и с пръсти разнесете по дължината им - внимавайте, защото сместа трябва да е тънко и равномерно разпределена по шишчетата. В противен случай адана кебапът не се задържа на него. Приберете в хладилника шишовете за половин час, докато стегне маслото. Изпечете ги на скара от всички страни.

 

САМО ВЪВ ВЕСТНИК СТАНДАРТ:
Открийте най-известните рецепти и тяхната история за емблематичните ястия на Турция. 

От къде идва любимият кебап на Бодрум или каква е тайната на кебапа от Газиантеп

Четете в новия брой на вестник СТАНДАРТ. Търсете на пазара в цялата страна

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай