В Леверкузен кръщават улица на Чаби Алонсо

Голяма чест за треньора след историческия успех

В Леверкузен кръщават улица на Чаби Алонсо | StandartNews.com

* Голяма чест за треньора след историческия успех

Градският съвет в Леверкузен проучва възможността да кръсти официално улица в града на името на треньора Шаби Алонсо, който осигури първа шампионска титла в 120-годишнината на клуба, предаде ДПА.

Преди мача с Вердер Бремен (5:0), осигурил титлата, феновете лепяха стикери "Булевард Шаби Алонсо" върху уличните знаци. Алонсо, спортният директор Симон Ролфс и изпълнителният директор Фернандо Каро трябва да станат и почетни граждани на Леверкузен.

Ролфс увери, че не е спал много след историческата титла на Байер, но е е бил и последният, който си е тръгнал от партито. "Не спах много", каза директорът през ZDF. Той обаче не знае докога е продължило партито в неделя вечер, тъй като играчите са продължили.

Байер Леверкузен ще получи шампионския трофей едва след последния кръг на Бундеслигата на 18 май, а официалното парти ще се състои на стадиона "БайАрена" на 26 май - ден след финала за Купата на Германия.

"Имаме още няколко цели, голямото парти ще бъде след финала за купата. Всичко беше спонтанно, но това са най-хубавите празненства", каза още Симон Ролфс. Тимът от Леверкузен е фаворит във финала за Купата на Германия срещу Кайзерслаутерн на 25 май.

Требъл през сезона е възможен, след като германският отбор се наложи над Уест Хям с 2:0 в първия четвъртфинал за Лига Европа. Тимът остава непобеден в 43 мача през сезона до момента.

Нищо не струваш, ако не си печелил титла

"Нищо не струваш, ако не си печелил титла", беше казал бившият директор на Байер Леверкузен Райнер Калмунд.

Клубът му беше орисан дълго време да съществува без шампионска титла - всъщност цели 120 години.

Липсата й тегнеше над Байер с огромна тежест, заедно с болезнените провали в подножието на върха, породили прякора "Вицекузен" или "Неверкузен".

Това беше клубът, който никога не печелеше нищо и който около началото на новото хилядолетие записа четири втори места в рамките на шест сезона.

През 2000 г. Леверкузен някак намери начин да се провали, макар че му стигаше само равенство в последния мач срещу Унтерхахинг - клуб, известен най-вече с отбора си по бобслей.

Две години по-късно Байер отново се огъна под напрежението и загуби в два от последните три кръга, за да подари титлата на Борусия Дортмунд.

Разбира се, най-отчайващ беше сезон 2001/02, когато тимът беше на прага на сензационен требъл, но загуби последователно Бундеслигата, финала за Купата на Германия и финала на Шампионската лига.

През 2010/11 беше записано още едно второ място в Германия, общо пето в клубната история. Неверкузен вече беше част от културата на клуба и "аспирините" бяха неудачниците на немския футбол.

През Байер продължаваха да минават играчи от висока класа, но те достигаха върховете си другаде.

Намериха човека, който липсваше

"Качеството винаги го е имало в Леверкузен, но нещо все липсваше", въздъхна Михаел Балак, един от символите на онзи голям отбор отпреди двайсетина години.

Оказа се, че е липсвал Чаби Алонсо - човекът, който не се спира пред никакви исторически обременености.

Испанецът донесе първата титла в историята на "аспирините" и го направи по толкова категоричен начин, сякаш най-нормалното нещо е Байер да е шампион.

Цели пет кръга преди края на Бундеслигата един разгром с 5:0 над Вердер Бремен подпечата историческия триумф - и пренаписа клубната история. И то, да не забравяме, в един сезон, в който първенецът още няма нито една загуба в който и да е турнир.

За Алонсо вече се говори като за най-впечатляващия млад треньор в световния футбол, а някои успяха да предвидят неговия път още като сложи край на славната си кариера на терена.

Гуардиола каза съдбата на Алонсо

Когато той окачи обувките, неговият бивш треньор в Байерн Мюнхен Пеп Гуардиола го описа като "един от най-добрите полузащитници", които някога е виждал.

"Той скоро ще се завърне като треньор и където и да отиде, се обзалагам, че ще бъде добър", предрече Пеп.

Дотук Чаби не само отговаря на очакванията, но и ги надминава - само на 42 г. и в първата си треньорска работа в елитния футбол.

След като пренебрегна интереса на Ливърпул и Байерн Мюнхен и реши да остане на "БайАрена" още поне една година, около него ще продължава да гъмжи от спекулации кой водещ клуб ще поеме в бъдеще.

Днес той е най-желаният млад треньор, но не беше толкова отдавна октомври 2022 г., когато при назначението му в Леверкузен даже имаше някои скептични настроения.

"Бяхме в трудна ситуация и виждахме Чаби като световна звезда, но също и като неопитен треньор, който не е водил отбор на елитно ниво", обяснява спортният директор на Байер Симон Ролфс.

"Въпреки това, аз бях сигурен в неговите качества от самото начало - а Чаби беше убеден във възможностите на нашия състав".

Няма как да не го уважаваш - печелил е всичко

Може би най-важната предпоставка за успеха е, че от първия момент играчите в съблекалнята застават зад новия треньор. И в това отношение няма как да не помогне славата му на сериен победител във футбола.
"Няма как да не го уважаваш, защото е бил на терена и се е доказал", потвърждава един от ключовите футболисти, Джереми Фримпонг. "Печелил е всичко, включително Шампионската лига и световната купа. Като футболисти сме благодарни, че имаме такъв треньор. А и той знае как да използва отбора, знае силните и слабите ни страни".

Дойде време за силна селекция, защото обещаващи таланти не липсваха, но бяха необходими и доказани фигури.

През лятото на 2023 г. беше посрещнат Гранит Джака от Арсенал, както и ветеранът Йонас Хофман, брилянтен свободен трансфер от Борусия Мьонхенгладбах.

Алекс Грималдо беше привлечен след доста години в Бенфика, а нуждата от резултатен ¹9 доведе на "БайАрена" Виктор Бонифейс от белгийския Роял Юнион.

Байер похарчи общо 90 млн. евро, но продаде най-добрия си играч Муса Диаби на Астън Вила и нетната загуба беше само 20 млн.

По-същественото е, че почти всеки трансфер се оказа успешен.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Пенка
преди 1 седмица

Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук--- https://da.gd/keto

Откажи