Учените с аларма: Срашната жега тепърва идва

Правителствата трябва драстично да намалят емисиите

Учените с аларма: Срашната жега тепърва идва | StandartNews.com

Учените отдавна предупреждават, че изменението на климата, причинено от емисиите парникови газове, главно от изгарянето на изкопаеми горива, ще направи горещите вълни по-чести, тежки и смъртоносни. Според тях правителствата трябва драстично да намалят емисиите, за да предотвратят климатична катастрофа. "Тази гореща вълна е интензивна и неумолима", каза Катрин Джейкъбс, директор на Центъра за наука и решения за адаптиране към климата в Университета на Аризона. Според нея обаче тези топли вълни са само предвестник на по-сериозните климатични промени, които тепърва ще настъпват на планетата. Карло Буонтемпо, директор на службата за изменение на климата на Европейския съюз, каза пред Асошиейтед прес, че има ясен модел на горещи вълни, които стават все по-чести. "Ние вече сме в неизследвана територия, напълноЕ Никога не сме виждали нещо подобно в нашата жива памет, в нашата история", каза той.

Опасностите, свързани с горещата вълна, която обхвана северното полукълбо, все още не са приключили, предупреди Световната метеорологична организация на ООН във вторник. В своя позиция агенцията подчерта, че горещите вълни са сред най-смъртоносните природни опасности, а старшият съветник на СМО Джон Наирн каза пред медиите, че екстремните температури вероятно ще се увеличат по честота, продължителност и интензивност. "Повтарящите се високи температури през нощта са особено опасни за човешкото здраве, тъй като тялото не е в състояние да се възстанови от продължителната топлина. Това води до увеличаване на случаите на инфаркти и смърт", каза той.

От СМО казаха още, че е необходимо спешно да се адаптира инфраструктурата, за да издържа на продължителни високи температури и да се повиши осведомеността на уязвимите хора за рисковете за здравето в екстремното време. Агенцията предупреди за повишен риск от смърт поради горещи вълни в Азия, Северна Африка и Съединените щати.

"Топлината е бързо нарастващ риск за здравето поради увеличената или бърза урбанизация, нарастващите екстремни температури и застаряващото население", каза Наирн. Според СМО тазгодишните обширни и интензивни горещи вълни са тревожни - но не и неочаквани - тъй като са в съответствие с прогнозите.

Описвайки горещата вълна като "невидима извънредна ситуация", Пану Сааристо, ръководител на екипа за спешна медицинска помощ от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (IFRC), каза, че е от решаващо значение да се внимава за хората, които са уязвими, но също и за социално-икономическите условия и условията на живот, "които също могат да предизвикат рискове".

Бедните квартали в европейските градове понастоящем носят основната тежест, добави той, отбелязвайки, че горещите вълни "въздействат и на други сфери на обществото чрез намалено икономическо производство, напрегнати здравни системи и дори прекъсвания на електрозахранването".

Световната метеорологична организация подчертава в свое изявление, че в световен мащаб по-интензивните и екстремни горещини са неизбежни и че е наложително да се подготвим и адаптираме, тъй като много градове, домове и работни места не са направени така че да издържат на продължителни високи температури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай