Убийството на Алексей: "Знам какво направи на Голяма Богородица"

Бизнесменът бил фаталист, често говорел за съдбата

Убийството на Алексей: "Знам какво направи на Голяма Богородица" | StandartNews.com

Има ли случка в живота на Алексей Петров, свързана с датата 15 август, когато е големият християнски празник Голяма Богородица? Случайно или не, точно около тази дата са извършени два от атентатите срещу него, единият от които се оказва фатален. Много от експертите, които коментираха знаковото убийство на бизнесмена, твърдят, че то е свързано с нещо от миналото му. И разстрелът на Витоша е неизбежната вендета за това. Отмъщение, за което няма давност, докато сметката не бъде платена.

Алексей бе фаталист, той често говореше за съдбата, която го е свързала с определени хора и му е предопредила пътя, твърди криминалният журналист и писател Надя Чолакова. 

На приятелите си е Петров е казвал да му подаряват икони на св. Богородица.  „Тя ме пази, така ми казаха“, признал пред Веселина Томова, журналистка от "Афера". 

Дали толкова е повярвал в неизбежния ход на съдбата, че ще се случи това, което е писано, независимо какво правиш, та дори е неглижирал охраната си, която му е спасявала живота при други покушения?

Защо Алексей Петров занемарил охраната си? 

15 август 2002 г. Вечерта Алексей Петров излиза от ресторанта пред басейна "Спартак", когато двама души откриват стрелба към входа. Спасява го бързата реакция на охраната - Петров е ранен в гърдите и коляното, а неговият бодигард Румен Пешев-Бокси - в меката част на ръката. На мястото на покушението "неочаквано" се оказват и двама действащи служители на Отряда за борба с тероризма, които отговарят на стрелбата и прогонват нападателите. Една от версиите е, че покушението е извършено от групата на друга барета - Бай Добри. Сред причините се спрягат разчистване на сметки при преразпределение на охранителния бизнес и застрахователния бизнес. В крайна сметка нападателите така и не стана известни, до съд не се стигна поради липса на достатъчно доказателства. 

29 октомври 2015 г. Сутринта срещу бронирания джип "Мерцедес" на Петров отново е стреляно, този път с гранатомет. Това се случва близо до дома му в квартал "Кръстова вада", на ул. "Арарат" 8. Автомобилът понася сериозни щети, но Петров, който седи на задната седалка, е невредим.Месец след атентата Алексей Петров обяви парична награда за информация за извършителите на атаката срещу него. За поръчител на покушението бе нарочен Роман Логвиненко, за когото се твърди, че обещал 200 000 евро на стрелците. Логвиненко бе осъден, лежа в затвора и предсрочно бе освободен на 29 май 2023 г. от Апелативен съд-София. 

През 1999 година в заведението "Замъкът Хранков" Киро Японеца прострелва Алексей в бедрото след спор кой да контролира хотела. Петров обаче заяви, че той сам се е гръмнал без да иска. 

На 16 август 2023 г., един ден след празника Голяма Богородица, куршумът застигна Алексей Петров. Не му помогна и това, че вдигна параклис "Покров Богородичен" на връх Бабинци край родното си село - може би с надеждата, че Света Богородица ще го опази от неизбежното отмъщение.  

Многото лица на Алексей Петров: От воловарчето до бялата якичка

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай