Топиш комшията, 10% премия от данъчните

Асен Василев предлага промени в ДОПК

Топиш комшията, 10% премия от данъчните | StandartNews.com

Премия от данъчните да получават хората, които подадат сигнал за укрити данъци и данъчни измами. Идеята е на финансовия министър Асен Василев и е част от промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които са пуснати за обществено обсъждане от Министерство на финансите. Пакетът с промени в данъчните закони трябва да бъдат внесен от правителството в парламента преди проектобюджета за следващата година.С финансови стимули за гражданите да се насърчава борбата със сивата икономика, предлага Асен Василев.

Сигнали да се подават за различни практики, забелязани например от служителите във фирмата - плащане на заплати в плик, укриване на доходи, печалби и осигурителни вноски, схеми с ДДС и акцизи и др. Ако знаят за подобни случаи и се обадят в Националната агенция за приходите, гражданите ще бъдат наградени с 10% от сумата на разкритите от тях далавери.

Друга възможност е да съобщиш за съседа, ако забележиш, че той се е обзавел с прекалено скъпи вещи, купил си е нова кола, за които не се предполага да му стигат доходите. 

За получаването на 10% бонус от НАП обаче има няколко условия. Едното е в сигнала да се съдържат конкретни данни, които не са били известни на данъчните. Целта за това изискване е да не се злоупотребява с подаване на сигнали без доказателства само и само да се вземе премията. Освен това от НАП следят покупките на луксозни коли и имоти и проверяват дали те отговарят на обявените официални доходи от собствениците им. Затова в много случаи при подобен сигнал може да се окаже, че в НАП вече знаят и правят проверка.

Второто условие е сумата, за която се подаде сигнал, да бъде над 3000 лв.Пари няма да бъдат изплащани, ако в НАП бъде подавана информация, която е налична в публично достъпни източници, включително средства за масово осведомяване, телевизионни програми, публикации на хартиен носител, електронни записи или интернет публикации, гласят предложените текстове в ДОПК.

Няма да бъдат изплащани и пари на хора, които са получили информация в качеството им на служители в приходната или митническата администрация или служители в държавната администрация с правомощия за установяване на административни нарушения.

Самоличността на хората, които подават в НАП информация, ще бъде защитена. Предвижда се и глоба между 500 и 1000 лв. за трикратно подаване на невярна информация с цел да се избегне целенасочено злепоставяне.

„Ако има притеснение, че хора ще започнат да подават недобросъвестни сигнали, мога да ви уверя, че това се случва и сега, без да има награда за подаването на сигнали. И сега се подават недобросъвестни сигнали. НАП обработва доста голямо количество такива сигнали”, каза Асен Василев

.В мотивите си финансовото министерство посочва, че укриването и избягването на плащането на данъци и осигуровки е проблем на всички развити икономики. От ведомството смятат, че този проблем е „особено значим“ за България, където „събираемостта на тези публични вземания все още „не е на необходимите нива“ и следва да се използват „всички позволени от закона средства, за да се обезпечи събирането им“.В доклада си министерството цитира данни и анализи на НАП, според които укритите данъци и осигуровки в България са около 2 – 2.2 млрд. лв. Министерството посочва, че подобна уредба, в която гражданите са стимулирани да помагат на приходната агенция, се съдържа и в законодателството на САЩ и Великобритания.

Целта е да бъдат допълнително мотивирани лицата, които разполагат с информация за укрити или недекларирани доходи, да уведомят компетентните органи.Това най-често биха били служители или партньори на нарушителя, които разполагат с вътрешна информация и документи.Според данни от НАП ежегодно при тях постъпват над 5000 сигнала за укрити доходи, от които се назначават около 100-120 ревизии и проверки. От тях се постига допълнителна доходност от около 700 хил. лв. за бюджета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай